Αδιάσειστα στοιχεία που αποκαλύπτουν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος ανάμεσα σε εξοπλιστικά προγράμματα, αγορές ακινήτων και Off Shore εταιρίες, έφερε στο φως το εισαγγελικό πόρισμα – καταπέλτης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

”Υπόθεση

Όπως προκύπτει μέσα από το πόρισμα, οι δικαστικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα όλων των συναλλαγών που αποδίδονται στον πρώην υπουργό, αλλά και των συνεργατών του.

Όπως τόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου στο κεντρικο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, το πόρισμα αναφέρει για τα εξοπλιστικά, ότι οι υπογραφές δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν εάν δεν καταβάλλονταν ως αντάλλαγμα στον τότε υπουργό σημαντικά χρηματικά ποσά. Μάλιστα, το πόρισμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτά που έχουν βρεθεί να μην είναι όλο το ποσό των προμηθειών. Επίσης, ανάμεσα στα κρατικά και τα απόρρητα έγγραφα που είχε ο πρώην υπουργός στο προσωπικό του αρχείο βρέθηκαν και χαρτιά των Off Shore εταιριών.

Αναφορικά με την κατάθεση που θα δώσει τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Τσοχατζόπουλος κρατά τα χαρτιά του κλειστά, ενώ πιθανότητα θα επιχειρήσει να δώσει πολιτική χροιά στην υπόθεση.

Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

Οι αρμόδιες ανακριτικές αρχές διέταξαν τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Άκη Τσοχατζόπουλου και των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού, καθώς σύμφωνα με το πόρισμα «ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση και για την πραγμάτωση του σκοπού τους ίδρυσαν τρεις Off Shore εταιρείες, τις BLUBELL, ΝΟΒΙLIS και TORCASO, μέσω των οποίων προέβησαν σε σειρά παράνομων πράξεων. Εταιρείες των οποίων πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν πάντα ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται χρονικά από το 1998 έως και το 2010, οπότε και συστάθηκαν οι τρεις Off Shore εταιρίες, προκειμένου να σκεπάσουν τα ίχνη των οικονομικών συναλλαγών της οργάνωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εισαγγελικές αρχές, οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών αποτελούν ένα μόνο κομμάτι της πολύπλοκης και δαιδαλώδους εγκληματικής δράσης των εμπλεκομένων, οι οποίοι μάλιστα προετοίμαζαν το έδαφος για διαφυγή στο εξωτερικό.

Μεταξύ των εγγράφων που κατασχέθηκαν υπάρχει και ένα χειρόγραφο, με το οποίο ο πρώην υπουργός γλιτώνει από τις επισκευές ανακαίνισης της Διονυσίου Αρεοπαγίτου – μη πληρώνοντας τον ΦΠΑ – 76.000 ευρώ.

Τα πρόσωπα κλειδιά

Τα πρόσωπα κλειδιά και συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει ήδη προφυλακιστεί και αναμένεται να απολογηθεί τη Δευτέρα είναι:

Ο Νίκος Ζήγρας, εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρίας, Bluebell, μία από τις εταιρίες – οχήματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του πρώην υπουργού, που σύμφωνα με το πόρισμα εμπλέκεται στην απόκτηση του ακινήτου στη Δεινοκράτους μέσω της Bluebell.

Η Βίκη Σταμάτη, σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που εμπλέκεται άμεσα στην απόκτηση του αμαρτωλού ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, λογίστρια και πρωταγωνίστρια, σύμφωνα με το πόρισμα στις Off Shore εταιρίες, διεκπεραιώνοντας φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας και νόμιμος εκπρόσωπος της υπεράκτιας εταιρίας Torcaso.

Ο Αστέριος Οικονομίδης, αρχιτέκτονας και ένας από τους βασικούς μετόχους της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου, κάτω από την Ακρόπολη. Ο ίδιος μάλιστα παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές τη Μεγάλη Πέμπτη, οπότε και προφυλακίστηκε.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Νικολαΐδου

Πηγή: skai.gr