Ο Μύρωνας Μιχαηλίδης

Προάγγελος του καλοκαιρινού φωτός και των εκθαμβωτικών του αντανακλάσεων στο μεσογειακό τοπίο, είναι η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 20 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του, αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρωνος Μιχαηλίδη, με σολίστ τον διάσημο πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη. Το πρόγραμμα, με τρία από τα δημοφιλέστερα έργα των Καρλ Νήλσεν, Εντβαρντ Γκρηγκ και Ιλντεμπράντο Πιτσέτι, θα μπορούσε να συστηθεί απλά μ΄ένα μικρό δάνειο απ΄την ποιητική του Ελύτη, για εκείνα που «ο ψαλμός του ήλιου αποστηθίζει».

”Ο

Και τα τρία μουσικά έργα που θα ακουστούν στη συναυλία, είναι εμπνευσμένα από τις αποχρώσεις του καλοκαιρινού φωτός, στην Αττική σε ό,τι αφορά την Εισαγωγή για Ορχήστρα «Ηλιος» του Δανού Καρλ Νήλσεν (1865-1931), στη Δανία σε ό,τι αφορά το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Νορβηγού Εντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907) και, τέλος, στην ιταλική ύπαιθρο σε ό,τι αφορά το «Κοντσέρτο του Καλοκαιριού» του, γεννημένου στην Πάρμα, Ιλντεμπράντο Πιτσέτι (1880-1968).

Το συμφωνικό έργο «Ηλιος» γράφτηκε στη διάρκεια ενός πολύμηνου ταξιδιού ( από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 1903) του ζεύγους Νήλσεν στην Αθήνα: Ο Καρλ συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Αν-Μαρί, γλύπτρια-η οποία επισκεπτόταν την Ελλάδα για να μελετήσει από κοντά την τέχνη της κλασικής αρχαιότητας. Το αττικό φως αλλά και η μυθική θεότητα του Ηλιου που, με το άρμα του, διέσχιζε καθημερινά τον ουρανό, από την ανατολή προς τη δύση, ενέπνευσαν στον Δανό συνθέτη μια προσωπική εκδοχή της 24ωρης διαδρομής του φωτός: «Σιωπή και σκοτάδι-κατόπιν ο ήλιος ανατέλλει μ΄έναν δοξαστικό ύμνο-οδεύει τη χρυσή του διαδρομή-ήσυχα βυθίζεται στη θάλασσα», περιέγραψε ο ίδιος την αλληλουχία των μουσικών του εικόνων. Και μια ακόμα γοητευτική λεπτομέρεια: Ο Νήλσεν συνέθεσε αυτόν τον ύμνο στο άπλετο αττικό φως, από τις 10 Μαρτίου έως τις 23 Απριλίου του 1903, σε μία αίθουσα με πιάνο του Ωδείου Αθηνών! Η πρεμιέρα του έργου έγινε, αργότερα, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, στην Κοπεγχάγη, από τη Βασιλική Ορχήστρα της πόλης, με τη μουσική διεύθυνση του Νορβηγού αρχιμουσικού και συνθετη Γιόχαν Σβέντσεν και, παρά τις αρχικές ενστάσεις των μουσικοκριτικών, αναδείχτηκε ως ένα από τα δημοφιλέστερα της εργογραφίας του Νήλσεν.

Καλοκαίρι του 1868 στη Δανία, ο 25χρονος Ενβαρντ Γκρηγκ συνέθεσε ό,τι έμελε να αποτελέσει το σπουδαιότερο, αλλά και το μοναδικό, ολοκληρωμένο κοντσέρτο του: Το Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα, σε Λα Ελάσσονα, έργο 16, φέρει επιροές από τον γερμανικό Ρομαντισμό αλλά και την νορβηγική παραδοσιακή μουσική, χαρακτηριστικά, δηλαδή, που, ούτως ή άλλως, διαμόρφωσαν το προσωπικό ύφος του συνθέτη. Εργο που διαπνέεται από ρομαντισμό και πάθος, έκανε πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη τον Απρίλιο του 1869. Εξαρχής γνώρισε θριαμβευτική υποδοχή. Λίγο αργότερα ο Γκρηγκ απέσπασε και τα εύσημα του Φραντς Λιστ-ο οποίος ερμήνευσε το πιανιστικό μέρος σε μια από τις εκτελέσεις του κοντσέρτου.

Ηδη από το εναρκτήριο μέρος, το «Κοντσέρτο του καλοκαιριού» του Πιτσέτι ανακαλεί τους φυσικούς ήχους της μεσογειακής υπαίθρου: Δεν είναι τυχαίο ότι τα ξύλινα πνευστά καλούνται να αναπαραγάγουν το λάλημα των πετεινών την αυγή. Ούτε και το γεγονός ότι ο ίδιος ο συνθέτης, θεωρώντας ότι πρόκειται για το σημαντικότερο έργο του, το αποκαλούσε «ποιμενική συμφωνία». Γραμμένο το 1928 το «Κοντσέρτο του καλοκαιριού», έργο κοντσερτάντε για μεγάλη ορχήστρα ουσιαστικά, μεταφράζει μουσικά τις εντυπώσεις της υπαίθρου, κατανέμοντάς τις σε τρία μέρη που υπακούουν στη φυσική εξέλιξη μιας καλοκαιρινής μεσογειακής μέρας: Το «Πρωινό» είναι βελούδινο αλλά και παιχνιδιάρικο, το «Νυχτερινό» ανακαλεί επιροές από τον Ραβέλ και τον Ντεμπισί και το «Γκαλιάρντα και Φινάλε» παραπέμπει στον χαρούμενο χορό μιας καλοκαιρινής γιορτής που κορυφώνεται και τελικά σβήνει ήσυχα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή, 20 Απριλίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αιθ.«Χρήστος Λαμπράκης»

ΚΑΡΛ ΝΗΛΣΕΝ Ήλιος, εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 17

ΕΝΤΒΑΡΝΤ ΓΚΡΗΓΚ Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε λα ελάσσονα, έργο 16

ΙΛΝΤΕΜΠΡΑΝΤΟ ΠΙΤΣΕΤΙ Κοντσέρτο του καλοκαιριού

Σολίστ Γιάννης Βακαρέλης, πιάνο

Διεύθυνση ορχήστρας Μύρων Μιχαηλίδης

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Φοιτητικά- Εκπτωτικά: € 5 – Γ Ζώνη: € 10 – Β Ζώνη: € 15 – Α Ζώνη: € 20 – Διακεκριμένη Ζώνη: € 25

* Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων

Πηγή: skai.gr