Η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni είναι μεταξύ των 14 εταιρειών που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ενδεικτικές οικονομικές προσφορές καλούνται να υποβάλουν στην συνέχεια η Socar από το Αζερμπαϊτζάν, η ιαπωνική Mitsui and Co, οι ισπανικές Enagas και Gas Natural, η ιταλική Edison, η Sonatrach από την Αλγερία, η ρωσική OJSC Negusneft και η ισραηλινή Israel Corporation Ltd.

Η Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ, ενώ η ιταλική Edison είναι συνέταιρος της ΔΕΠΑ στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας (ITGI).

Η ΔΕΠΑ κατέχει ποσοστό 51% των Εταιριών Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας που κατέχουν το μονοπώλιο παροχής φυσικού αερίου σε μικρές βιομηχανίες, καθώς και σε εμπορικούς και οικιακούς πελάτες μέχρι το 2036.

Το 2010, ο όμιλος είχε πωλήσεις 1,22 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 90,8 εκατ. ευρώ.

Το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στην Ελληνικά Πετρέλαια, που περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Η πώληση αφορά είτε τον όμιλο ΔΕΠΑ με την σημερινή εταιρική του δομή (bundled sale), είτε χωριστά την ΔΕΠΑ με τις συμμετοχές της στις Εταιρίες Παροχής Αερίου και του ΔΕΣΦΑ μετά τον διαχωρισμό τους (unbundled sale).

Σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο θα διακρατήσει το 34% των μετοχών του στο ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: energypress.gr