Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών πήρε το «εισιτήριο» για τους Αγώνες του Λονδίνου, μέσω του προολυμπιακού τουρνουά στο Έντμοντον, και πλέον στρέφει την προσοχή της στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του καλοκαιριού. Ο Νίκος Δεληγιάννης, ο οποίος επανακλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, εξέφρασε την άποψη ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πρέπει να έχει στόχο να μπει στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, ο πολύπειρος τερματοφύλακας αναφέρθηκε στο παρελθόν της εθνικής, αλλά και τους στόχους του στο Λονδίνο, τονίζοντας: «Είναι βαριά η κληρονομιά και η ιστορία αυτής της ομάδας. Νομίζω ότι καταφέραμε να κρατήσουμε πολύ ψηλά τον πήχη και είναι σημαντικό ότι δίνουμε μία συνέχεια στην ομάδα και μετά από τα “πέτρινα” χρόνια που περάσαμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να κρατήσουμε την ομάδα εκεί που πρέπει και να έχει μία συνέχεια και μετά από εμάς και να μπορέσει να παραμείνει εκεί που πρέπει. Είναι ακόμα νωρίς να οριοθετήσουμε στόχους (σ.σ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Νομίζω, όμως, ότι η εικόνα μας σε σχέση με αυτή του Αϊντχόφεν δείχνει ότι έχουμε κάνει βήματα μπροστά, έχοντας παράλληλα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ίσως τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα που θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες. Κατά την άποψη μου, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στο προολυμπιακό έλειπε και ο Ντόσκας, εγώ και ο Θόδωρος (Χατζηθεοδώρου) μπήκαμε τελευταία στιγμή στο Έντμοντον και ακόμα μαθαίναμε συστήματα. Καλό θα ήταν να κοιτάμε πάντα ψηλά. Να θέλουμε να μπούμε στις μεγάλες δυνάμεις και αυτός θα είναι ο στόχος μας».

Ο άσος του Ολυμπιακού αναφέρθηκε και στην επιστροφή του στην εθνική, επισημαίνοντας: «Δεν περίμενα να επανακληθώ. Όταν η ομάδα βρισκόταν στο Ευρωπαϊκό του Αϊντχόφεν, εμείς παίζαμε μπάσκετ στον Ολυμπιακό. Αλλά ήμουν πάντοτε σε ετοιμότητα. Κανείς δεν δικαιούται μία θέση στην εθνική ομάδα. Παίζουν εκείνοι που μπορούν να προσφέρουν κι αυτούς που επιλέγει ο προπονητής. Από εκεί και πέρα, με αυτούς τους παίκτες φτιάχνει την καλύτερη δυνατή ομάδα και όλοι κρίνονται από τα αποτελέσματα και την πορεία τους. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη στιγμή για μας. Πρέπει να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά, αλλά είναι μία πρόκριση, η οποία έχει τη σημασία της».

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος ανυπομονεί για την «παρθενική» συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε πως είναι όνειρο των διεθνών να διεκδικήσουν την πρόκριση στην τετράδα. Ο 23χρονος περιφερειακός μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ και αναφέρθηκε στα συναισθήματά του ενόψει Ολυμπιακών, αλλά και το «μυστικό» της επιτυχίας της εθνικής: «Εμείς οι νεώτεροι θα θέλουμε να το ζήσουμε. Είναι η πρώτη μας Ολυμπιάδα και θα είναι μία εμπειρία ζωής. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό που καταφέραμε. Πρέπει να δουλέψουμε τους επόμενους μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς, να δώσουμε το 100% και να πάμε όσο καλύτερα γίνεται. Η ομάδα βασίζεται στη χημεία των νέων με των έμπειρων παικτών. Νομίζω ότι κι εμείς οι μικρότεροι έχουμε δείξει τον τελευταίο καιρό πολύ καλά σημάδια βελτίωσης και ότι η εθνική ομάδα μπορεί να στηρίζεται και σε εμάς κι ας μην έχουμε τόσο μεγάλες εμπειρίες σε τόσο υψηλό επίπεδο. Με την εμπειρία και την βοήθεια των πιο μεγάλων σε ηλικία παικτών μπορούμε και αποδίδουμε πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα, ο Αφρουδάκης, ο Δεληγιάννης, ο Χατζηθεοδώρου έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές σε προολυμπιακό τουρνουά. Και σε μια διοργάνωση που είναι πολύ αγχωτική, ειδικά για εμάς, που ήταν η πρώτη φορά, έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο τα δικά τους λόγια, οι δικές τους κουβέντες και τα πάντα ήταν πολύ διαφορετικά».

Ο νεαρός διεθνής αναφέρθηκε ακόμη στα «πέτρινα χρόνια» της εθνικής, ενώ μίλησε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, για τους οποίους δήλωσε ότι κάνει όνειρα… τετράδας: «Στον αθλητισμό παλεύεις κάθε μέρα για να γίνεις καλύτερος. Μπορεί σε δύο χρόνια να είσαι σε μια κάμψη και με μια επιτυχία όλα να επανέλθουν εκεί που ήταν. Και πιστεύω έχει γίνει η αρχή, γιατί ήταν μια μεγάλη επιτυχία να προκριθούμε στην Ολυμπιάδα, λόγω και της απουσίας μας από μεγάλες διοργανώσεις. Οπότε θεωρώ ότι είναι η αρχή για κάτι πολύ καλό στο μέλλον. Περιμένουμε την κλήρωση για να εκτιμήσουμε την κατάσταση (σ.σ. για τους Ολυμπιακούς αγώνες). Ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολη διοργάνωση, γιατί είναι δύο όμιλοι των έξι. Το όνειρό μας είναι να διεκδικήσουμε την είσοδό μας στην 4άδα. Θα παλέψουμε για το καλύτερο, το οποίο ελπίζουμε να είναι το μετάλλιο. Το έχουν δηλώσει και οι πιο έμπειροι παίκτες και δεν έχω λόγο να μην το πιστεύω. Θα είμαστε προσγειωμένοι και με όλες μας τις δυνάμεις θα διεκδικήσουμε το καλύτερο».

Τέλος, την ικανοποίησή του για την παρουσία της εθνικής στο προολυμπιακό του Έντμοντον εξέφρασε ο Κώστας Βαμβακάρης, ο οποίος δήλωσε παράλληλα αισιόδοξος για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο βοηθός του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ντράγκαν Άντριτς, τόνισε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για την εικόνα της εθνικής στο τουρνουά: «Γενικά η ομάδα πήγε πάρα πολύ καλά σε αυτό το τουρνουά. Το μόνο μέτριο παιχνίδι που κάναμε ήταν το πρώτο παιχνίδι με τη Ρουμανία. Από εκεί και πέρα, η ομάδα βρήκε αγωνιστικό ρυθμό και έκανε τα παιχνίδια να φαίνονται ευκολότερα απ’ ότι ήταν στην πραγματικότητα. Γενικά η ομάδα έπαιξε πάρα πολύ καλα και ήρθαν σχετικά εύκολα τα αποτελέσματα. Το παιχνίδι με τη Γερμανία ήταν κλειδί. Θέλαμε οπωσδήποτε τη νίκη και τα καταφέραμε. Το σκορ βέβαια δεν αντικατοπτρίζει τη διαφορά των ομάδων στον αγώνα, η οποία ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Αλλά όλα καλα, εφόσον κερδίσαμε».Ο Βαμβακάρης εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι πλέον η εθνική βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στις μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος. «Είμαστε πλέον πολύ κοντά στις πολύ μεγάλες ομάδες. Το δείξαμε και με τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις μας. Για παράδειγμα κόντρα στο Μαυροβούνιο που ήρθε πρώτο, το ένα παιχνίδι το χάσαμε στο γκολ και το άλλο στην παράταση» επισήμανε, ενώ έκανε πρόβλεψη για πολύ καλή παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Λονδίνο, η οποία θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα μετάλλιο: «Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις πολύ καλές παρουσίες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα έχει παρόν και μέλλον. Δείξαμε πάρα πολύ καλά αγωνιστικά στοιχεία και στην επίθεση και στην άμυνα. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Ο προπονητής έχει βοηθήσει πολύ και υπάρχει ένα πολύ καλό κράμα μεταξύ νέων και παλιών παικτών. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια αλλά γιατί να μην κάνουμε κάποια έκπληξη και να πάρουμε κάποιο μετάλλιο».

Πηγή: novasports.gr