Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν σήμερα να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να συνάψει μια δανειακή συμφωνία με την Τρόικα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε ότι αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα. “Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους και χρειάζονταν παρέμβαση. Αλλά δε συμβαίνει αυτό με την Ισπανία, ούτε τώρα ούτε [θα συμβεί] στο μέλλον”.

Ο Ραχόι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να επιδεικνύουν “σωφροσύνη” στις δηλώσεις τους για την Ισπανία. “Έχουμε όλοι τα προβλήματά μας και εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση αλλά και για να βοηθήσουμε στην ευρωζώνη”, είπε, προσθέτοντας πως “αναμένουμε και οι άλλοι να πράξουν το ίδιο, να είναι σώφρονες στις δηλώσεις τους”.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί – ερωτηθείς για το εάν η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Μαδρίτη δεν θα χρειαστεί δανεισμό από την Τρόικα- απάντησε: “Ναι, το πιστεύουμε. Διατηρούμε τη θέση μας”.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας και σημείωσε το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντιμετώπισαν θετικά “αυτές τις τεράστιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όσο έπρεπε ως τώρα”. Ό εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ισπανίας είναι καλύτερη από εκείνη στην οποία βρίσκονται άλλες βιομηχανικές χώρες εκτός της Ευρωζώνης.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υπό το Ραχόι πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 8,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2011 στο 5,3% φέτος, ενώ οι πιέσεις εντείνονται τόσο από τις αγορές όσο και από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, καθώς και περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας, άλλων 10 δισ. ευρώ.

Πηγή: real.gr