Τέλος στα σενάρια χορήγησης δανείου διάσωσης έβαλε χθες (10 Απριλίου), ο ισπανός υπουργός οικονομικών, θέλοντας να σταματήσει την «προσομοίωση» της χώρας του με άλλες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Ο Ισπανός υπουργός οικονομικών Luis de Guindos είπε σε δημοσιογράφους ότι η Ισπανία «δε χρειάζεται προς στιγμήν δάνειο διάσωσης», καθώς είναι αρκετή η ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζα για τον προβληματικό τραπεζικό τομέα της χώρας.

Το ισπανικό χρέος αλλά και έλλειμμα έχουν δημιουργήσει ανησυχίες στους επενδυτές, ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Μαδρίτη να εφαρμόσει σκληρές μεταρρυθμίσεις και ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για δάνειο διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy ανακοίνωσε νέες περικοπές δαπανών τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να φθάσει στα επίπεδα ελλείμματος που ορίζουν οι Βρυξέλλες. Η ΕΕ χαιρέτησε τα νέα μέτρα ωστόσο πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε βαθύτερη ύφεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

«Εάν τελικά η ισπανική οικονομία ανακάμψει, ό, τι έχουμε κάνει θα είναι αρκετό, αλλά εάν η οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, θα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την αύξηση και βελτίωση των κεφαλαίων προκειμένου να διατηρήσουμε σταθερότητα», είπε σε συνέδριο στη Μαδρίτη.

Η οικονομία σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συρρικνωθεί κατά 1.7% αυτό το χρόνο, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς η κυβέρνηση θα μειώσει 27δις € από τον κεντρικό προϋπολογισμό και αρκετά δις ακόμα από τις δαπάνες προς τις 17 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας.

Ο Ordóñez υπογράμμισε ότι είναι απίθανο η χώρα να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα. «Οι λύσεις στην κρίση, που προήλθε από το υπερβολικό χρέος ή την απώλεια της ανταγωνιστικότητας, είναι πολύ αργές σε μια νομισματική ένωση και για αυτό δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αυτάρεσκοι», είπε.

Η δημοπρασία ισπανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για την ισπανική οικονομία.

Οι αποδόσεις 10ετών ισπανικών ομολόγων ήταν 17 μονάδες βάσης υψηλότερες στο 5.95% μετά την αύξηση 25 μονάδων βάσης την περασμένη εβδομάδα. Τα spread έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Υπό πίεση είναι επίσης και τα ιταλικά ομόλογα, με τους αναλυτές να τα θεωρούν εξίσου ευαίσθητα με τα ισπανικά.

Πηγή : euractiv.gr