Εκατομμύρια χρήστες του Internet στο Ιράν ενδέχεται πολύ σύντομα να αποκλειστούν από οποιαδήποτε πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Σε πρόσφατη δήλωση του, ο Ιρανός Υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Reza Taghipour, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εγκατάσταση ενός εθνικού εσωτερικού δικτύου μέσα στους επόμενους πέντε μήνες σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα “καθαρό Internet”.

Με άλλα λόγια, οι δημοφιλέστερες ιστοσελίδες και υπηρεσίες του Internet (βλ. Google, Hotmail και Yahoo) θα αντικατασταθούν από αντίστοιχες ιρανικές όπως Iran Search Engine, Iran Mail κ.ο.κ. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη μπρος τη διαδικασία εγγραφής των ενδιαφερόμενων στην υπηρεσία Iran Mail, καταγράφοντας και επαληθεύοντας τα ονοματεπώνυμα και τις διευθύνσεις τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια αποκλεισμού του Internet από το Ιράν. Τον περασμένο Φλεβάρη, κατά τον εορτασμό της επετείου της ισλαμικής επανάστασης του 1979, η ιρανική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούσαν ασφαλείς συνδέσεις (https), επιτρέποντας μόνο αυτές εντός της ιρανικής επικράτειας.

Ο αποκλεισμός που διήρκεσε τότε μερικές ημέρες δεν αποκλείεται τώρα να γίνει μόνιμος…

Πηγή: techgear.gr