Η χρηματοδότηση των πορτογαλικών ιδιωτικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανήλθε σε ιστορικό υψηλό κατά τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

”Η

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Banco de Portugal (Τράπεζα της Πορτογαλίας), ο δανεισμός των ιδιωτικών τραπεζών της Πορτογαλίας από την ΕΚΤ έφτασε τα 56,3 δισεκατομμύρια ευρώ κατά τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 18% συγκριτικά με το Φεβρουάριο.

Το προηγούμενο σχετικό ιστορικό υψηλό ήταν 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ και σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2010, προτού η ιβηρική χώρα μιμηθεί την Ελλάδα και καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Η αύξηση του δανεισμού των πορτογαλικών τραπεζών είναι μία ανησυχητική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει τις συνεχιζόμενες αδυναμίες τους να αναβαθμίσουν το αξιόχρεό τους και να βελτιώσουν την κεφαλαιακή του επάρκεια.

Στον αντίποδα βεβαίως, η εν λόγω αύξηση δεν ήταν απρόοπτη. Τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο άλλωστε, η ΕΚΤ πραγματοποίησε μία εντυπωσιακά επεκτατική κίνηση στη νομισματική πολιτική της, διαθέτοντας αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μέσω χαμηλότοκων τριετών δανείων (LTROs), προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση ρευστότητας στην αγορά.

Μολονότι τα τελευταία δάνεια διατέθηκαν το Φεβρουάριο, εντάχθηκαν στους ισολογισμούς των τραπεζών το Μάρτιο. Σε αυτή την καθυστέρηση οφείλεται η εντυπωσιακή αύξηση της χρηματοδότησης του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα από την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Κόστα, διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, το 80% των κεφαλαίων που οι πορτογαλικές τράπεζες έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ είναι με τη μορφή των LTROs, γεγονός που αποδεικνύει ότι διαθέτουν, μεσοπρόθεσμα, μία σταθερή πηγή ρευστότητας.

Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος

Πηγή: skai.gr