«Η Ευρώπη μοιάζει με μια θάλασσα, στην οποία όταν τραβηχτούν τα νερά της παλίρροιας, μπορεί κανείς να δει ποιοι δεν φοράνε τα μαγιό τους», ανέφερε η Christine Lagarde σε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CBS που μεταδόθηκε χθες και αφορούσε την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η χώρα που έμεινε τελείως γυμνή, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ήταν η Ελλάδα. Η χώρα των μόλις 11 εκατομμυρίων ανθρώπων είχε μισό τρισ. δολάρια χρέους και αδυνατούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, αφήνοντας στην Ευρώπη ένα δίλημμα τύπου Lehman Brothers. Είτε να διασώσουν τους Έλληνες είτε να τους αφήσουν να χρεοκοπήσουν, μια επικίνδυνη περίπτωση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τεράστια οικονομική κατάρρευση.

Σύμφωνα με την Lagarde, υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, αλλά αυτό αφορά και τις περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης, συν την Ιρλανδία. «Ας πούμε ότι η Ελλάδα γλίτωσε… στο παρά πέντε», δήλωσε.

Eπιπλέον, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι, όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα αλλά όχι μια κοινή ή έστω πολύ στενά συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος μερικά κράτη να πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από τα υπόλοιπα. «Αυτό συνέβη ακριβώς και στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων του Βορρά (Γερμανών, Ολλανδών και Φιλανδών), που σκληρά εργαζόμενοι, έχουν προοπτικές και ζουν λιτά και των Ευρωπαίων του Νότου (Ελλήνων, Πορτογάλων και Ιταλών), που είναι πολύ χαλαροί για την δουλειά, το χρήμα και το να πληρώνουν φόρους», ανέφερε ο Lagarde.

Σύμφωνα με την ίδια, ο παραπάνω διαχωρισμός δεν είχε ιδιαίτερη σημασία μέχρι το 2008, αλλά μετά την κρίση ξεχώρισαν οι αποταμιευτές από τους σπάταλους.

Πηγή: capital.gr