Photo: xmyrxn@Flickr

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα πάρουν σήμερα με την ψήφιση της τροπολογίας Γιαννίτση τα κόμματα, ωστε να εχει κάποιο νόημα η προκύρηξη των εκλογών. Μέχρι σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δέν μπορούσαν να εισπράξουν τις επιχορηγήσεις του κρατους καθώς η Αγροτική τράπεζα «μπλόκαρε εναντι χρεών» τις επιχορηγήσεις. Η τροπολογία άρει το «μπλοκάρισμα» μόνο για την τελευταία δόση της επιχορήγησης του 2011 και τις δύο πρώτες του ’12. Συνολικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα πάρουν ενα ποσό που προσεγγίζει τα 24 εκ ευρώ.

”Photo:

Πολλά; Όχι ακριβώς. Οι εκλογές του 2000 κόστισαν σε πραγματικές τιμές στο ΠΑΣΟΚ 14,5 δις δραχμές – σχεδόν 3,7 φορές παραπάνω απο τα χρήματα που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για τη ΝΔ. Αν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τα απλήρωτα χρέη των δύο σε τρίτους – εργαζόμενους, προμηθευτές – τότε η εκλογική τους εκστρατεία είναι πραγματικά απο τις φθηνότερες.

Είναι ομως αυτά τα μόνα χρήματα ή αυτή τη φορά, τα κονδύλια της ιδιωτικής χρηματοδότησης, που είναι (κακώς κατά τη γνώμη μου ) παράνομη σε ο,τι αφορά εταιρείες, απλά είναι πολύ περισσότερα απο της δημόσιας. Αν ομως οι ιδιωτικές επιχορηγήσεις είναι αυξημένες – οχι σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές αλλά ως ποσοστό επι των δημοσίων εκλογικών δαπανών – στα μεγάλα κόμματα και κυρίως στους εχοντες ελάχιστα χρήματα υποψηφίους τους, τότε αυτές οι εκλογές είναι ενα πραγματικό κελεπούρι για τους «χρηματοδότες»: Δίνοντας λίγα κερδίζεις πολλούς.

Για τους νέους και μικρότερους σχηματισμούς φαίνεται οτι το σύστημα «χρηματοδότησης» δέν εχει χώρο, στο ονομα της ιστορικότητας των μεγαλων και παλιών κομμάτων, λένε οι δεινόσαυροι τους κομματικού μας συστήματος. Ένα κόμμα που μόλις ιδρύεται πρέπει πρώτα να δοκιμάζεται και στη συνέχεια να χρηματοδοτείται απο τους φορολογούμενους. Φυσικά το στοιχείο της ιστορικότητας θα πρέπει να παίζει κάποιον ρόλο αλλά οταν η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι τόσο περιορισμένη όσο στον σχετικό νόμο 3023, τότε δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: ή οι νέοι σχηματισμοί να χρηματοδοτούνται με «μαύρα» στο ονομα του οτι δέν είναι αρκετά παλιοί ή να εχουν τόσους οπαδούς που να παίρνουν απο πολλούς μικρά ποσά στο πλαίσιο του 3023 (ως 600 ευρώ χωρίς ονομα, ως 15000 με όνομα ). Αν συμβαίνει το δεύτερο τότε πάμε καλά , αν ομως συμβαίνει το πρώτο – πραγμα πιο πιθανό – τότε ισως η επόμενη Βουλή να εμφανίσει συσχετισμούς που θα ζήλευαν μερικές απο τις πιο καθυστερημένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εκεί που κάθε ολιγαρχης εχει τους «δικούς του», σε παλαιούς και νέους σχηματισμούς.

Του Τάσου Τέλλογλου

Πηγή: protagon.gr