Η φιλία κρατάει εδώ και 20 χρόνια. Ένας δήμος του Βερολίνου και μια περιοχή στη βόρειο Ελλάδα έχουν δημιουργήσει δεσμούς που αντέχουν ακόμη και στην κρίση.
Ο δήμαρχος της περιοχής του Steglitz-Zehlendorf του Βερολίνου, Norbert Kopp, καλωσορίζει στη λέσχη του δημοτικού λαχανόκηπου “Eugen-Kleine-Brücke” την αντιπροσωπεία του δήμου Λαγκάδα. 70.000 τέτοιους λαχανόκηπους έχει το Βερολίνο, στο ένα εκατομμύριο υπολογίζονται σε ολόκληρη τη Γερμανία.
Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των μικροκαλλιεργητών της περιοχής, Ralf-Jürgen Krüger, ο θεσμός των δημοτικών λαχανόκηπων έχει καθιερωθεί στη Γερμανία τον 19ο αιώνα. Βέβαια σήμερα δεν αφορά πλέον τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, αλλά η βασική ιδέα για τη δημιουργία τους εξακολουθεί και σήμερα να διαπνέει τον σχετικό νόμο. Ο κ. Krüger: “Ο νόμος μας υποχρεώνει να καλλιεργούμε κηπευτικά, οπωροφόρα δένδρα, λουλούδια. Η αναλογία για το καθένα είναι περίπου ένα τρίτο και είναι δεσμευτική. Το αντίτιμο για τη δέσμευσης είναι ένα πάμφθηνο νοίκι που ανέρχεται για ολόκληρο το χρόνο στα 35 λεπτά το τ.μ.”
Αλλά γιατί ενδιαφέρει αυτό το ζήτημα την αντιπροσωπεία του Δήμου Λαγκαδά; Ο δήμαρχος Γιάννης Αναστασιάδης: “Είναι κάτι που πράγματι λείπει ειδικά αυτό το διάστημα από την Ελλάδα, όπου η οικονομική κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά της χώρας. Νομίζω ότι αυτός ο θεσμός των κοινοτικών λαχανόκηπων δίνει μια διέξοδο, καθώς θα προσφέρει ένα επιπρόσθετο εισόδημα αλλά και προϊόντα που θα παράγουν οι ίδιοι οι μικροκαλλιεργητές σε εκτάσεις που θα παραχωρήσει ο δήμος.”
Η υιοθέτηση αυτής της ιδέας είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στον Δήμο Λαγκαδά: το ένα τρίτο των δημοτών είναι άνεργοι, ενώ τα κονδύλια του δήμου έχουν αισθητά μειωθεί. Αυτή η δυσμενής κατάσταση οδήγησε το δήμο αλλά και τους παραγωγικούς παράγοντες του Λαγκαδά να γίνουν πιο εξωστρεφής: στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο παρουσίασαν τα ιαματικά λουτρά και στην Πράσινη Εβδομάδα, την ετήσια έκθεση γευσιγνωσίας της γερμανικής πρωτεύουσας, τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής, όπως επίσης το ντόπιο κρασί και ούζο. Τις σχετικές επαφές για να πραγματοποιηθούν αυτές οι συμμετοχές είχαν αναλάβει γερμανοί πολιτικοί της περιοχής Steglitz-Zehlendorf του Βερολίνου. Η προθυμία τους να βοηθήσουν δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μιας φιλίας που έχει ξεκινήσει πριν 20 χρόνια.
Η αδελφοποίηση των δύο δήμων
Έλληνες μετανάστες από τον δήμο Σοχού, που βρίσκεται κοντά στη Θεσσαλονίκη, είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση της ιδιαίτερης τους πατρίδας με την περιοχή Steglitz του κρατιδίου του Βερολίνου. Οι προσπάθειες οδήγησαν πράγματι στην αδελφοποίηση των δύο δήμων. Από τότε επικρατεί μια μόνιμη ροή αλληλοεπισκέψεων, ο δήμος του Steglitz είχε δωρίσει ένα λεωφορείο για τις ανάγκες των κατοίκων του Σοχού, ενώ βοήθησε και με την παροχή τεχνογνωσίας στη διαχείριση λυμάτων.
Ο στενός δεσμός διατηρήθηκε και μετά την ενοποίηση της περιοχής Steglitz με την περιοχή Zehlendorf του Βερολίνου αλλά και την ένταξη του Σοχού στο Δήμο Λαγκαδά στη βάση του Καλλικράτη. Ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης. “Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι νοιώθω μια ζεστασιά με αυτούς τους ανθρώπους. Ό,τι τους ζητήσαμε άλλα και για ό,τι θελήσαμε να ενημερωθούμε σε θέματα τεχνογνωσίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης, μας τα έχουν δώσει από την πρώτη στιγμή. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τα καλύτερα για μας.”
Αλλά, δεν έχει επηρεάσει καθόλου η οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα και τα αρνητικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών αυτήν την σχέση; Ο δήμαρχος του Steglitz-Zehlendorf, Norbert Kopp. “Σαφώς και νοιώθουμε τον απόηχο των γενικών πολιτικών εξελίξεων, τόσο οι φίλοι μας στο Λαγκαδά όσο και εμείς. Αλλά δεν έχει όμως κάποιες συγκεκριμένες επιπτώσεις στην επικοινωνία μας. Εκείνο που μετρά είναι οι προσωπικές μας σχέσεις. Και αυτές δεν έχουν διαταραχθεί από την κρίση και τις συζητήσεις που έχουν ξεσπάσει. Τουναντίον, μας έχουν φέρει ακόμη πιο κοντά.”
Παναγιώτης Κουπαράνης, Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή : skai.gr/Deutsche Welle