Υπέρ της γρήγορης υιοθέτησης της ACTA τάχθηκε χθες (4 Απριλίου) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενάντια στη βούληση του Κοινοβουλίου, που σχεδιάζει να την απορρίψει με ψηφοφορία στην Ολομέλεια το καλοκαίρι. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht, γνωστός υποστηρικτής της ACTA, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να «σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να αναμένει τη γνωμάτευσή του πριν καθορίσει τη δική του θέση για την ACTA».

Τα σχόλια του De Gucht ήρθαν αφότου η Επιτροπή έδωσε τη συγκατάθεσή της χθες(4 Απριλίου) να κατατεθεί μια νομική υποβολή στο Δικαστήριο, ζητώντας την γνώμη του για την συμμόρφωση της ACTA με τις συνθήκες της ΕΕ.

Η δήλωση έρχεται ως απάντηση στο θόρυβο που προκλήθηκε από Σοσιαλιστές και Πρασινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι ψήφισαν να «θαφτεί» η ACTA μέχρι το καλοκαίρι, πριν το Δικαστήριο εκδώσει ετυμηγορία.

«Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την ευθύνη να παρέχει στους δημοκρατικά εκλεγμένους κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους και το κοινό, τις πιο λεπτομερείς και ακριβείς πληροφορίες που είναι διαθέσιμες», δήλωσε ο De Gucht.

«Η μεγαλύτερη κριτική κατά της ACTA που εκφράζεται από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη είναι επικεντρωμένη στη δυνητική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει στα θεμελιώδη δικαιώματα μας. Οπότε, μια παραπομπή θα επιτρέψει στο ανώτερο δικαστήριο της Ευρώπης να αποσαφηνίσει ανεξάρτητα τη νομιμότητα αυτής της συμφωνίας», υποστήριξε.

Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την ACTA στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ για να αποφασίσει εάν η εμπορική συμφωνία είναι συμβατή με τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ένωσης –όπως η ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, και η προστασία των προσωπικών πληροφοριών και της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι λομπίστες που είναι υπέρ της ACTA δήλωσαν ότι η παραπομπή της ACTA στο δικαστήριο αποτελεί οπισθοδρόμηση καθώς η απόφαση μπορεί να πάρει ένα με δύο χρόνια.

Αλλά οι βιομηχανίες που υπερασπίζονται μια ισχυρότερη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων ξεκαθάρισαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο χρόνο για να εξηγήσουν «τι είναι και τι δεν είναι» η συνθήκη.

Το Γραφείο του Κοινοβουλίου, που συγκεντρώνει τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων, θα αποφασίσει εν τέλει για το αν και πότε θα ψηφίσει. Αλλά ενώ οι θέσεις των Σοσιαλιστών και των Πράσινων είναι ξεκάθαρες, η φιλελεύθερη ομάδα ALDE και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) δεν έχουν πάρει θέση ακόμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της συνθήκης της ACTA, η συμφωνία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωση από έξι υπογράφοντα κράτη. Κανείς δεν την έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής. Είναι γενικά αποδεκτό ότι μια αρνητική ψήφος στο Κοινοβούλιο θα «έθαβε» την ACTA.

Ορόσημα

12 Απριλίου: Ακρόαση για την ACTA που οργανώνεται από τη Σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή : euractiv.gr