Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Γιούλιας Τιμόσενκο, Γκιόργκι Φίλιπτσουκ, καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, μία απόφαση που επέκρινε σήμερα η αντιπολίτευση ως «συνέχιση της πολιτικής καταπίεσης».

Ο Φίλπιτσουκ κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας έπειτα από τη σύναψη συμβολαίου μεταξύ του υπουργείου κι ενός νομικού γραφείου, το οποίο είχε υπερασπισθεί το υπουργείο ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων για την υπόθεση που αφορά την σύμβαση συνεργασίας για την εκμετάλλευση των πετρελαίων στο υπέδαφος του Ευξείνου Πόντου.

Με την καταδίκη του ο Φίλιπτσουκ γίνεται ο τρίτος πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος που καταδικάζεται, μετά την πρώην πρωθυπουργό Τιμόσενκο -η οποία εκτίει επταετή κάθειρξη-και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γιούρι Λουτσένκο, ο οποίος καταδικάσθηκε σε τετραετή φυλάκιση.

Το Κόμμα Μπατκιβίστσινα (Πατρίδα των Προγόνων) της Τιμόσενκο, μέλος του οποίου είναι και ο πρώην υπουργός, χαρακτήρισε την καταδίκη ως «εκδικητική» πράξη εκ μέρους του νυν προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Ο Φίλιπτσουκ επιχείρησε να προστατεύσει το ηπειρωτικό υποθαλάσσιο οροπέδιο στον Εύξεινο Πόντο, το οποίο είχε αποκτηθεί αντί πινακίου φακής από εταιρεία που σχετίζεται με τον Γιανουκόβιτς», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Ο κύκλος του Γιανουκόβιτς, ο οποίος εξελέγη στις αρχές του 2010, έχει κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το πρότερο καθεστώς της Τιμόσενκο για διασπάθιση δημόσιο χρήματος και διαφθορά. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει τις πολιτικές διώξεις κατά των προηγούμενων κυβερνητικών στελεχών.

Πηγή: real.gr