Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να διεμήνυσε στον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενέι, ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί την ύπαρξη ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, εφόσον η Ισλαμική Δημοκρατία αποδείξει τον πρόσφατο ισχυρισμό του Χαμενέι ότι «δεν θα επιδιώξει ποτέ [την ανάπτυξη] πυρηνικών όπλων». Αυτό αποκαλύπτει σε σημερινό άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάτιους.

Ο Ομπάμα απέστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα μέσω του τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε δίωρη συνάντηση στη Σεούλ στις 25 Μαρτίου. Λίγες ημέρες αργότερα, ο κ. Ερνογάν επισκέφτηκε την Τεχεράνη και πιθανότατα διαβίβασε την πρόταση του αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια των συναντήσεών που είχε με τον Χαμενέι και τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεντζάντ. Η πρόκληση πλέον είναι να μετατραπεί «η δημόσια ρητορεία του Χαμενέι σε σοβαρές και επαληθεύσιμες δεσμεύσεις», γνωμοδοτεί ο Ιγκνάτιους.

Ο κ. Ομπάμα φέρεται να εξήγησε στον κ. Ερντογάν ότι ο χρόνος για την ειρηνική επίλυση της κρίσης λιγοστεύει, αλλά δεν διευκρίνισε εάν θα συγκατατεθεί στην επιθυμία του Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός του, αναβάλλοντας έτσι τη σχετική συζήτηση έως την έναρξη των διαπραγματεύσεων γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι διαβουλεύσεις είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν στις 13 Απριλίου, μολονότι ακόμα δεν έχει οριστεί ο τόπος διεξαγωγής τους.

Η κίνηση του αμερικανού προέδρου έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την επιρροή της στην περιοχή, επιχειρώντας να κατευθύνει τη διεθνή κοινότητα εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ συνάμα αναζητά μία διπλωματική λύση στο ιρανικό ζήτημα. Τυχόν άρνηση της Τεχεράνης να αξιοποιήσει τις αμερικανικές προτάσεις μπορεί να διευκολύνει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο ισλαμικό κράτος.

Φόβος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ότι εάν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, θα το χρησιμοποιήσει για να διεξάγει μία πολύ επιθετική εξωτερική πολιτική, ενδεχομένως επιχειρώντας να επιτεθεί στο Ισραήλ και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Εξίσου μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεκινήσει καθ’ αυτόν τον τρόπο ένας εξοπλιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή, δίνοντας το έναυσμα σε χώρες όμως η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία να επιδιώξουν την ανάπτυξη πυρηνικής δυνατότητας.

Το περιστατικό καταδεικνύει επίσης τον σημαντικό ρόλο που έχει ο τούρκος πρωθυπουργός στην εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: skai.gr/Washington Post