Το ελληνικό κράτος έχει έναν μοναδικό τρόπο να σε ταξιδεύει. Θα μου πείτε πως λέω ανοησίες. Πως τα χρήματα στην τσέπη σας μετά βίας φτάνουν για εισιτήριο του μετρό. Κι όμως. Αν προσπαθήσετε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο αυτό το κράτος, θα δείτε πως ο νους σας θα πάει σε άλλα μέρη. Ίσως ως την Κόλαση. Αλλά κι αυτό ταξίδι θεωρείται, οπότε θα μου δώσετε δίκαιο. Αν έχετε αμφιβολίες, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο οργανόγραμμα της Βουλής. Αν κλείσετε ελαφρώς τα μάτια σας, θα δείτε ένα έργο του Piet Mondrian να ζωντανεύει.

Αν πάλι βαρεθήκατε την βουκολική λύση κατά της αϋπνίας, ξεκινήστε να μετράτε τα κουτάκια των διευθύνσεων και των υποτμημάτων. Σταθείτε. Μπορεί να γίνει και καλύτερο. Προσπαθήστε να αντιπαραβάλλετε το οργανόγραμμα με το ΦΕΚ 51/Α/97. Εύλογα θα αναρωτηθείτε γιατί να σπαταλήσει κάποιος τον χρόνο του για να ασχοληθεί με κάτι τέτοιο.

Μια πρόχειρη απάντηση θα έκανε λόγο για την καλύτερη ενημέρωση του πολίτη σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης της Βουλής. Μια δεύτερη θα έφερνε ως επιχείρημα πως όταν δυναμώνουν οι φωνές για μείωση των βουλευτών και κατ’ επέκταση των εξόδων της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, θα ήταν φρόνιμο πρωτίστως να γνωρίζουμε πώς εκείνη είναι δομημένη. Ουσιαστικά, αυτή η απάντηση κινείται στο ίδιο πλαίσιο με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα. Πριν ξεκινήσεις να κάνεις περικοπές και συγχωνεύσεις, φροντίζεις να μελετήσεις τα οργανογράμματα των δημόσιων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων.

Λυπάμαι. Κανένας από αυτούς τους λόγους δεν με οδήγησε στο 44σέλιδο ΦΕΚ που προανάφερα. Η αιτία βρίσκεται σε ένα άλλο ΦΕΚ, 8 μόλις σελίδων (Υ.Ο.Δ.Δ. 48/02.02.2012). Εκεί κοινοποιείται ο διορισμός κάποιου κυρίου σε υπάρχουσα κενή οργανική θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του πρώην προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, Νίκου Κωνσταντόπουλου. Ναι, το ημερολόγιο δεν δείχνει 2004 και ο διορισμός είναι καθόλα νόμιμος. Κάπως έτσι οδηγούμαστε στο άρθρο 30 του 44σέλιδου ΦΕΚ, όπου προβλέπονται γραφεία και υπάλληλοι για τους πρώην πρωθυπουργούς, τους πρώην αντιπροέδρους κοινοβουλευτικής κυβερνήσεως και τους πρώην προέδρους Κ.Ο. Θέλετε να μετρήσουμε μαζί πόσους εν ζωή έχουμε σε κάθε κατηγορία; Μάταιος κόπος. Όλα καλύπτονται από μια σφαίρα νομιμότητας. Είναι ηθικό; Ερώτηση άνευ ουσιαστικής σημασίας. Δεν υπάρχει μια κοινή ηθική με την οποία να συμφωνούμε όλοι. Οπότε μένει να απαντηθεί με ποια λογική συντηρούνται τέτοια γραφεία και δεσμεύουν πόρους τόσο σε υπαλληλικό δυναμικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ξαναρίξτε μια ματιά στο οργανόγραμμα της Βουλής. Όχι, η λογική δεν κατοικεί σε αυτή τη χώρα. Κι αυτό το βάρος που νιώθουμε να μας πλακώνει, δεν είναι τίποτα άλλο από τον βράχο που σπρώχνει πάνω μας ο Σίσυφος του Καμύ.

Πηγή: protagon.gr