Αναβρασμός επικρατεί στο διπλωματικό παρασκήνιο πίσω από την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ελλάδα, που σύμφωνα με «ημιεπίσημες» δικαιολογίες, οφείλεται σε αδυναμία της ελληνικής πλευράς να εγγυηθεί τις συνθήκες ασφάλειας του υψηλού της προσκεκλημένου, εντός των ημερών του Πάσχα.

Οι Ελληνο-ρωσικές σχέσεις όμως δοκιμάζονται εδώ και καιρό, καθώς είναι η δεύτερη «ατυχής» προσπάθεια προσέγγισης, με πρώτη την άρνηση πριν από λίγους μήνες, του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, να δεχθεί στη Μόσχα τον τότε ομόλογό του Σταύρο Λαμπρινίδη, ενώ οι διπλωματικές υπηρεσίες είχαν ήδη προετοιμάσει την επίσκεψη.

Ο Vladimir Putin επρόκειτο να επισκεφθεί το Άγιο Όρος στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Η υπόθεση έγινε γνωστή από διαρροή του Κρεμλίνου ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Η απάντηση που υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έλαβαν από την Ελληνική κυβέρνηση –κατά τη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών οι οποίες συνήθως ανταλλάσσονται κατά την προετοιμασία της επίσκεψης- ήταν ότι δεν θα είναι εφικτή η υποστήριξη της επίσκεψης αφού ο κρατικός μηχανισμός το Πάσχα βρίσκεται σε…αργία.

Στους διπλωματικούς διαδρόμους του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ψιθυρίζεται ότι οι αιτιάσεις αυτές της Αθήνας «δυσαρέστησαν» τη Μόσχα που προτίμησε, εξαιτίας της απρόσμενης αυτής απάντησης, να αναβάλει την επίσκεψη σε εύθετο χρόνο.

Η απάντηση που προφανώς προκάλεσε την δυσφορία της Μόσχας, δόθηκε δια στόματος του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα, και είναι η εξής: “ Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού»

Ενεργειακό ενδιαφέρον

Μια προσπάθεια να ανασυγκολληθούν οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις που είχαν νεκρωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, έγινε από τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που έκανε επαφές πρόσφατα στη Μόσχα: «Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι’ αυτό και στόχος της Ν.Δ., εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία».

O Σαμαράς πρόσθεσε ότι θα επιχειρήσει να ξεμπλοκάρει έργα όπως ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη που είτε έχουν ανασταλεί, είτε έχουν βαλτώσει, θέτοντας ξανά σε προτεραιότητα, κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Στο μεταξύ με το ενδιαφέρον των Ρώσων να βρίσκεται στο ζενίθ για τα ενεργειακά και κυρίως για την αγορά ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, το διπλωματικό «λάθος» της αναβολής μιας τέτοιας επίσκεψης με τέτοιο τρόπο μπορεί και να προκαλέσει ανατροπές.

Σημειώνεται ότι έχει εκφρασθεί ενδιαφέρον από την Gazprom για την αγορά των δύο ελληνικών εταιρείών, και μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου (Vedomosti ) ακόμα και δύο άλλες ρωσικές εταιρείες θέλουν να συμμετάσχουν επίσης προκειμένου να την βοηθήσουν να πάρει τη συμφωνία.

Οι «βοηθοί» της Gazprom, όπως τις αποκαλεί η εφημερίδα Vedomosti, είναι η Sintez, μια μικρή εταιρεία αξίας 112εκ € που ανήκει στον Leonid Lebedev, και το επενδυτικό ταμείο Energiya, επικεφαλής του οποίου είναι ο Igor Yusufov, πρώην υπουργός ενέργειας και μέλος του ΔΣ της Gazprom.

Εφραίμ και Ρωσία

Η ρωσική εκκλησία δια του Πατέρα Ίγκορ Γιακιμτσούκ είχε εκφράσει έκπληξή για τη σύλληψη του Εφραίμ αμέσως μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα, κατηγορούμενος στην υπόθεση των λεγόμενων «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου αποφυλακίσθηκε στις 30.03.2012, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρουν ότι ο Πούτιν είχε σκοπό να επισκεφθεί τη Μονή Βατοπεδίου και να έχει συνάντηση με τον Εφραίμ. Και ενώ οι διπλωματικές υπηρεσίες των δύο χωρών εργάζονταν για την προετοιμασία της επίσκεψης, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοινώνει «πόσο ευπρόσδεκτος στη χώρα είναι ο Πούτιν

FT: «H κρίση οδηγεί την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ρωσίας»

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι Financial Times σε άρθρο τους τόνιζαν πως η οικονομική κρίση οδηγεί την Ελλάδα «στην αγκαλιά της Ρωσίας»,

«Μια 30ετής ή 50ετής συμφωνία που θα δώσει στο ρωσικό ναυτικό δικαιώματα βάσης στο λιμάνι του Πειραιά, ίσως μια μέρα να είναι λογική σκέψη και για τις δύο πλευρές. Μέσα στον χρόνο, αυτή η συμφωνία θα απέφερε στην πεινασμένη ελληνική κυβέρνηση έως 200 δισ. δολάρια», επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Ωστόσο η βρετανική οικονομική εφημερίδα τονίζει πως «είναι αδύνατον για τον κ. Λουκά Παπαδήμο και την τεχνοκρατική του κυβέρνηση να υπογράψει τέτοια συμφωνία, εν μέρει επειδή οι σύμμαχοι της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είχαν σθεναρές αντιρρήσεις. Όμως για μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, που θα αντιμετωπίσει ισχυρές λαϊκές πιέσεις για να αντλήσει κεφάλαια και να αντισταθεί στις πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, θα είναι διαφορετικά τα πράγματα»

Πηγή: euractiv.gr