Στο 11ο Φάιναλ Φορ της ιστορίας του προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας της Μακάμπι με 86-85 και τον Δημήτρη Διαμαντίδη να κάνει τα πάντα στα τελευταία κρίσιμα δευτερόλεπτα . Η «αρμάδα» του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έδειξε ότι διαθέτει «καρδιά» Πρωταθλητή και… αρχηγό στα κρίσιμα σημεία. Έτσι, δεν έκανε πίσω όταν οι παίκτες του Μπλατ την κοίταξαν στα μάτια (85-85, 9΄΄), αλλά αντιθέτως με οδηγό την εκπληκτική της άμυνα και τον «Μήτσο» να κατευθύνει την ψυχωμένη επίθεση της και να γράφει το τελικό σκορ, άφησε τους Ισραηλινούς με το όνειρο της Κωνσταντινούπολης. Αντιθέτως, εκεί θα βρεθεί ο Πρωταθλητής Ευρώπης προκειμένου να υπερασπιστεί τον τίτλο του και στον ημιτελικό της 11ης Μαΐου θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ.

Ο αρχηγός Διαμαντίδης από τη μία και οι Γιασικεβίτσιους και… Βουγιούκας από την άλλη, έδειξαν το δρόμο στους συμπαίκτες τους προς τη νίκη όταν οι παίκτες του Μπλατ πλησίασαν στο σκορ. Οι τελευταίοι δε μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με την επιθετική άμυνα των αντιπάλων τους και παρά και τις τελευταίες προσπάθειες του Κιθ Λάνγκφορντ και νωρίτερα του Ντέιβιντ Μπλου, υπέστησαν την ήττα – αποκλεισμό. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι ο Πνίνι εκμεταλλεύθηκε το λάθος του Περπέρογλου στα 9΄΄ και ευστοχώντας σε τρεις βολές, έφερε το ματς στα ίσα.

Διόρθωσε το πρόβλημα και… συνήλθε

Με τον κόσμο να μη σταματά να τραγουδά ξεκίνησε το ματς, με τον Παναθηναίκό να παρατάσεται με Ν. Καλάθη, Διαμαντίδη, Σάτο, Σμιθ και Μπατίστ και τη Μακάμπι με Σμιθ, Οχαγιόν, Λάνγκφορντ, Μπλου και Σχορτσιανίτη. Οι τελευταίοι μπήκαν φορτσάτοι και με Μπλου, Οχαγιόν και Λάνγκφορντ έκαναν το 2-6 (3΄), αλλά ο Καλάθης απάντησε (5-6, 4΄). Την ίδια ώρα ο Ομπράντοβιτς ζητούσε ψυχραιμία και ολοκληρωμένες επιθέσεις. Οι Ισραηλινοί έφτασαν γρήγορα τα 5 φάουλ (4΄)και με Διαμαντίδη και Μπατίστ οι «πράσινοι» προσπέρασαν με 8-6 (5΄). Από τον πάγκο άκουγαν τις φωνές «Ζοτς» και Ιτούδη να μην αφήνουν από τα μάτια τους τον Μπλου, ο οποίος σκόραρε και από τα 6.75. Την ίδια ώρα, ο Μπατίστ κατάφερνε να εισβάλει στην αντίπαλη ρακέτα, ενώ προσπάθειες έπαιρνε και ο Σμιθ. Πάντως, οι Ισραηλινοί ήταν… σκληρά καρύδια και δεν άφηναν τους Πρωταθλήτές να ξεφύγουν στο σκορ (13-13, 7). Ο Ελιγιάχου, που είχε μπει στο παρκέ -όπως και ο Γιασικεβίτσιους με τον Τσαρτσαρή απ’ την άλλη- έκανε ό,τι μπορούσε, ενώ ο Μπούρστάιν με 5 σερί πόντους του έκανε το 18-20 του πρώτου δεκαλέπτου.

Τα παράπονα που είχε ο Ομπράντοβιτς είχαν να κάνουν με τις άμυνες στα μαν του μαν, ενώ τους ζήτησε να «φθείρουν» ακόμη περισσότερο τον Σχορτσιανίτη. Ο «Σόφο» είχε ήδη 2 φάουλ και στο ματς πέρασε ο Ίαν Βουγιούκας για να αναλάβει τη αποστολή απέναντι στον Χέντριξ και να πάρει και επιθέσεις για να «σπάσει» η ζώνη της «Ομάδας του Λαού» (22-22, 12΄). Παρόλα αυτά, ο Μπατίστ επέστρεψε «παρέα» με τον Καϊμακόγλου πλέον.

Οι «πράσινοι» μπορεί να υπερείχαν στην ευστοχία τους από τη γραμμή των βολών, οι Ισραηλινοί όμως είχαν για ένα ακόμη ματς το πλεονέκτημα στα ριμπάουντ και δη στα επιθετικά, που τους έδιναν δεύτερες ευκαιρίες, ενώ είχαν και καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας, μετρώντας 9 ασίστ έναντι μόλις 3 του Παναθηναϊκού. Έτσι, βάδιζαν… παράλληλα (26-24, 15΄).

Ο Καϊμακόγλου έδινε ενέργεια στο «τριφύλλι» και ο Ομπράντοβιτς ζητούσε να περάσει η μπάλα σ’ αυτόν και να προσέξουν περισσότερο οι παίκτες του τις ατομικές άμυνες, οι οποίες τους «πλήγωναν» μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο Μπλατ απ’ την άλλη, ζητούσε να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στα ριμπάουντ. Παράλληλα όμως, ο Αμερικανοισραηλινός διαμαρτυρόταν αρκετά στους διαιτητες για φάουλ, ώσπου εισέπραξε και μια τεχνική ποινή και ο Διαμαντίδης ανέλαβε να εκτελέσει πάλι βολές και με 7/8 (συνολικά, από τις 9/12 όλης της ομάδας) και ένα καλάθι του στη συνέχεια, η ομάδα του πήρε «ανάσες». Ξέφυγε με 32-26 -με τη συμβολή και του Μπατίστ- και με τον αρχηγό του να συνεχίζει να σκοράρει έγινε το 34-26 (17΄). Παρότι η Μακάμπι είχε φτάσει τις 10 ασίστ (!), η εκπληκτική δουλειά του Σάτο στην άμυνα και το γεγονός ότι και ο Γιασικεβίτσιους είχε αρχίσει να παίρνει μπρος στην επίθεση η διαφορά πήγε για πρώτη φορά στους 9 πόντους (37-28).

Πλέον, η άμυνα του Πρωταθλητή Ευρώπης είχε γίνει επιθετική και ενώ ο περισσότερος κόσμος τραγουδούσε στις εξέδρες, κάποιοι θεωρούσαν σωστό να στοχεύουν τους Ισραηλινούς με λέιζερ και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον τους. Αυτά έκαναν έξαλλο τον Ομπράντοβιτς, μη θέλοντας να χαλάσει ο ρυθμός που είχε βρει η ομάδα του, τους παίκτς της Μακάμπι και τον Μπλατ να διαμαρτύρονται. Με τον Παπαλουκά να οργανώνει και δύο λάθη από πλευράς «πρασίνων» τη βοήθησαν να μειώσει (39-32, 19΄). Ο Μπλατ είχε χαμηλώσει αρκετά το σχήμα της ομάδας του και έπαιζε πάλι ζώνη και μετά το λάθος του ο Διαμαντίδης διόρθωσε με μια τάπα και το ημίχρονο έληξε με 41-32.

Πάτησαν γκάζι οι «πράσινοι»

Με Περπέρογλου και Διαμαντίδη η διαφορά εκτοξεύθηκε και στους 12 πόντους στην επανάληψη (46-34, 21΄), αλλά δύο κακές άμυνες στον Χέντριξ και τον Μπλου και άλλες τρεις στην περιφέρεια έφεραν τα πάνω κάτω. Έκαναν τον Ομπράντοβιτς να ορύεται στον πάγκο, καθώς οι Μπλου και Οχαγιόν οδήγησαν τη Μακάμπι σε ένα σερί 12-0 (!) και στην ισοφάριση σε 46-46 (24΄). Η διόλου ενεργητική άμυνα έφερε εκνευρισμό και στην επίθεση και ως αποτέλεσμα ήρθαν και τα λάθη. Παράλληλα -και ενώ ο Οχαγιόν είχε «αφυπνιστεί»- ο Μπατίστ έχανε τις «μάχες» απέναντι στον Χέντριξ και αντικαταστάθηκε από τον Βουγιούκα. Δύο μακρινά σουτ των Περπέρογλου και Γιασικεβίτσιους και μια τάπα του διεθνούς σέντερ και στη συνέχεια ένα τρίποντο του Καϊμακόγλου, έδειξαν ότι οι «πράσινοι» ήταν… πολύ σκληροί για να πεθάνουν. Απάντησαν με ένα σερί 7-0 (53-46, 26΄). Τα ψυχικά του αποθέμετα ήταν μεγάλα και έτσι συνέχισε να σκοράρει, διαβάζοντας την άμυνα της Μακάμπι. Έτσι το επιμέρους σκορ έγινε 12-2 και το σκορ (58-48, 28΄). Ο Διαμαντίδης πήγε στον πάγκο να ξεκουραστεί και στο ματς πέρασε ο Λόγκαν, που «έτρεξε» την ομάδα και παρά τις προσπάθειες του Μπουρστάιν η τρίτη περίοδος έληξε με 62-53.

Διαμαντίδης στα δύσκολα

Ο Μπατίστ φαινόταν κουρασμένος και μη μπορώντας να τα βγάλει πια πέρα με τον Σχορτσιανίτη, έκανε το 4ο φάουλ του (33΄). Νωρίτερα, ο «Σόφο» είχε προλάβει να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα και παράλληλα «ρήγματα» σητν άμυνα του Παναθηναϊκού κάνοντας το 66-58. Τη θέση του Μπατίστ πήρε ο Μάριτς, ενώ στο ματς ξαναμπήκε ο Διαμαντίδης αντί του Καλάθη και μαζί με τον Λόγκαν οδήγησαν το «τριφύλλι» σε φρενήρη ρυθμό και η διαφορά ξαναπήγε στους 10 (73-63, 35΄). Με στόχο να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά και για να σταματήσει τον Μπλου, ο Ομπράντοβιτς αφενός έπαιζε με Διαμαντίδη – Καλάθη – Γιασικεβίτσιους και αφετέρου προτίμησε τον πιο έμπειρο Τσαρτσαρή από τον Καϊμακόγλου. Ο Μπλου είχε δημιουργήσει προβλήματα και ο Λάνγκφορντ μείωσε σε 74-69 (36΄:47΄΄), αλλά ο Μάριτς έδωσε την «απάντηση» τη στιγμή που χρειαζόταν (76-69, 37΄). Ο Βουγιούκας μπήκε για λίγο (78-69), ο Μάριτς επέστρεψε την ώρα που οι Ισραηλινοί δεν παρέδιδαν τα όπλα (79-72, 38΄).

Ο Διαμαντίδης «μίλησε» στο 1΄:21΄΄ και ο Λάνγκφορντ «απάντησε» για το 81-77 (1΄:10΄΄). Ο Ντέβιν Σμιθ αποβλήθηκε με 5 φάουλ. Ο Μάριτς πήγε για βολές, αλλά έχασε 2/2 (57΄΄) και ο Ομπράντοβιτς έριξε στη «μάχη» τον Μπατίστ. Ο Λάνγκφορντ απ’ την άλλη, ευστόχησε στις βολές 81-79 (53΄΄). Μετά από πάσα του «Σάρας» ο Καϊμακόγλου κέρδισε φάουλ αλλά έκανε 4/5 τις χαμένες βολές των τελευταίων δευτερολέπτων (32΄΄) και στα 19΄΄ ο Διαμαντίδης κέρδισε στη διεκδίκηση της μπάλας τον Οχαγιόν και ανανέωσε την επίθεση του Παναθηναϊκού και κέρδισε φάουλ από τον Λάνγκφορντ και έκανε το 83-79 (15΄΄). Ο Μπλου βρήκε τρύπα στη ρακέτα του Παναθηναϊκού και με γκολ – φάουλ μείωσε σε 83-82 (13΄΄). Ο αρχηγός «απάντησε» με βολές (85-82, 11΄΄). Εκεί έκανε το λάθος ο Περπέρογλου και έκανε φάουλ στον Πνίνι πάνω στην προσπάθεια του για τρίποντο. Ο Ισραηλινός στα 9΄΄ ισοφάρισε και το θρίλερ συνεχίστηκε. Το σκορ έγινε 85-85 και στα 5΄΄ ο αρχηγός ξαναπήγε στη γραμμή, στέλνοντας τον Χέντριξ στον πάγκο με 5 φάουλ. Εκεί που η μπάλα «έκαιγε» το «διαμάντι» του Παναθηναϊκού είχε την ψυχραιμία να ευστοχήσει στη 1 βολή και το 86-85 έμελλε να είναι το τελικό σκορ, μετά και την καλή άμυνα του στον Μπουρστάιν στην τελευταία επίθεση της Μακάμπι και… ο Παναθηναϊκός για έκτη συνεχή σεζόν πάει στο Φάιναλ Φορ.

Τα δεκάλεπτα: 18-20, 41-32, 62-53, 86-85.

*Ο Κώστας Τσαρτσαρής έφτασε σήμερα τις 209 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα και έγινε ο τέταρτος στην ιστορία της διοργάνωσης.

Πηγή: novasports.gr