Άστραψε και βρόντηξε η Εισαγγελία Αθηνών για το πάρτι εκατομμυρίων ευρώ που εκτυλισσόταν, σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή και το φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ, στη ΔΕΗ. Κακουργήματα με την επιβαρυντική (και απαξιωτική βέβαια) περίσταση του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, είναι η απάντηση της Δικαιοσύνης σε όσα καταγράφηκαν από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ για τα εκατομμύρια που σφύριζαν πάνω από τη ΔΕΗ και διοχετεύονταν από τη Διοίκηση στους «άκαμπτους» συνδικαλιστές με τη μορφή παροχών για ταξίδια και άλλες… κοινωνικές εκδηλώσεις!

Οι διώξεις ασκήθηκαν με βάσει το πόρισμα Ρακιντζή του Απριλίου του 2011 σε συνδυασμό με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που διενήργησε με παραγγελία της Εισαγγελίας το ΣΔΟΕ και δημοσιοποιήθηκε χθες. Έτσι υπόλογοι απέναντι στο νόμο θα βρεθούν πλέον τόσο οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης που ήταν στο τιμόνι της ΔΕΗ την δεκαετία 1999-2010, αλλά και νόμιμοι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τους εισαγγελείς Αρ. Κορρέα και Ελένη Σίσκου.

Το πρώτο πόρισμα και ο φορολογικός έλεγχος

Του πρώτου πορίσματος που εξεδόθη τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσε “χρυσές” επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ακολούθησε και φορολογικός έλεγχος (με εντολή των εισαγγελέων) από το ΣΔΟΕ στα επίμαχα τιμολόγια που δημοσιοποιήθηκε χθες και αποκάλυψε υπερκοστολογήσεις ταξιδιών, μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σωρεία άλλων παρατυπιών που χρήζουν ποινικής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, η εισαγγελική έρευνα που διενήργησαν οι δύο εισαγγελείς, μελετώντας το πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αλλά και δεκάδες συμβάσεις και λαμβάνοντας καταθέσεις υπόπτων από όλη την πυραμίδα της ΔΕΗ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων για:

– απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου. Η δίωξη αυτή στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη ΔΣ, της δεκαετίας 1999-2010)

– άμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και της ΟΚΔΕ (οργανισμός κοινωνικών εκδηλώσεων ΔΕΗ)

– απάτη κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, η οποία στρέφεται σε βάρος των αρμοδίων υπαλλήλων -διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, οι οποίοι ήλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση των χρημάτων την τριετία 2008-2010, αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κάθε άλλο υπεύθυνο που συμμετείχε στην παράνομη δραστηριότητα.

Εργοδότες που χρηματοδοτούν συνδικαλιστές

Το πρώτο πόρισμα Ρακιντζή, (του Απριλίου του 2011) αποκάλυψε «παράνομες και υπέρογκες ενισχύσεις της ΔΕΗ προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ», οι οποίες κατά την νομική αξιολόγηση «προσκρούουν στο νόμο που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες».

Επιπλέον, ο κ. Ρακιτζής διαπίστωνε ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διαχειριστικός έλεγχος από τη ΔΕΗ των δαπανών που η ίδια καλύπτει. Έτσι σταχυολόγησε την περίπτωση των 5.000.000 ευρώ(!!!) που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια για τα οποία δεν αναγράφονταν ο σκοπός τους ούτε όμως τα ονόματα των συμμετεχόντων, πολυτελή δώρα, γεύματα κλπ.

Επίσης για την τριετία 2008-2010 προκύπτει ότι καταβλήθηκαν προς την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:

– 115.128 ευρώ για κινητοποιήσεις και περιοδείες.

– 100.978 ευρώ για δαπάνες του Δ.Σ, όπως 9.409 ευρώ για διανυκτερεύσεις.

– 48.835 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες που αφορούν παρκινγκ (!) μελών της ΓΕΝΟΠ ή συγγενικών τους προσώπων.

– 20.791 ευρώ για δημόσιες σχέσεις, κυρίως δώρα, για τα οποία δεν αναγράφονται οι παραλήπτες.

Ο ανακριτής αφού προσωποποιήσει τις κατηγορίες θα καλέσει σε απολογία τους εμπλεκόμενους.

 Του Παναγιώτη Στάθη

Πηγή: capital.gr