Η εταιρία κινηματογραφικών παραγωγών Paramount ανακοίνωσε σήμερα, 4 Απριλίου, ότι ήρθε σε συμφωνία με το Youtube, αδειοδοτώντας το να προσφέρει προς διαδικτυακή ενοικίαση ταινίες της. Οι ακριβείς όροι της σύμπραξης των δύο εταιριών δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί.

Το Youtube, ιδιοκτησία της εταιρίας Google, είναι ο μεγαλύτερος ιστότοπος παροχής βίντεο στο διαδίκτυο. Μεγάλο μέρος του υλικού που διαθέτει αποτελείται από τα αυτοσχέδια δημιουργήματα των εκατομμυρίων χρηστών του, κατά τα τελευταία δύο χρόνια όμως, παρατηρείται μία μεγάλη προσπάθεια να εντάξει στο ενεργητικό του επίσημες μουσικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Η Paramount είναι ο πέμπτος από τους έξι μεγαλύτερους παραγωγούς της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που δέχεται να διαθέσει τα προϊόντα του μέσω του Youtube. Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη ενοικιαζόμενων ταινιών του Youtube κατά 500 περίπου τίτλους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό ταινιών που διαθέτει σε περίπου 9.000.

Οι περισσότεροι τίτλοι ενοικιάζονται για μία έως δύο μέρες, με αντίτιμο 1,99 έως 3,99 δολάρια. Ο μοναδικός από τους κινηματογραφικούς κολοσσούς που δεν έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με το Youtube είναι πλέον η 20th Century Fox.

Η συνεργασία μεταξύ Youtube και Paramount πάντως αποτελεί έκπληξη, καθώς η Viacom, ιδιοκτήτρια εταιρία της δεύτερης, έχει εξαπολύσει από το 2006 μία τεράστια νομική επίθεση κατά του Youtube και της Google, τους οποίους κατηγορεί για «μαζική» παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.

Του Μαράκη Αλέξανδροου

Πηγή: skai.gr