Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είναι στην Ελλάδα πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για μια χώρα σε κρίση. Αυτό δήλωσε στον Σκάι 100,3 η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ειδική γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ. Διευκρίνισε ότι τα επίσημα στοιχεία κατατάσσουν την Ελλάδα στην απορρόφηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ στην 7η θέση από τους 27 και συνολικά μαζί με τον κοινωνικό ταμείο στην 9η θέση δηλαδή πάνω από το μέσο όρο.

Είπε ότι η χώρα πέρασε από φέτος σε άλλη φάση καθώς μέχρι πέρσι αρκετοί πόροι ήταν εγκλωβισμένοι σε υπουργεία και δεν είχαν μπει στην πραγματική οικονομία. Συνολικά μίλησε για 16 δισεκατομμύρια που έχουν περάσει σε κατασκευαστικά έργα ή επενδυτικές δράσεις.

Επισήμανε ωστόσο ότι περίπου 2 δισ. βρίσκονται στα χέρια των αναδόχων για περισσότερους από 6 μήνες και δεν μπορούν να ξεκινήσουν καθώς δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για να ξεμπλοκάρουν ψηφίστηκε τροπολογία με βάση την οποία μπορούν έναντι πληρωμών του ΕΣΠΑ να πληρώνουν εφορία και ΙΚΑ και να παρακρατείται η οφειλή προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.

Η δεύτερη τροπολογία καθιστά δυνατή την προκαταβολή αναδόχου στο 10% της επιχορήγησης του ΕΣΠΑ

Επίσης προανήγγειλε ότι με την εγγύηση των χρημάτων του ΕΣΠΑ η ευρωπαϊκή τράπεζα θα μπορεί πλέον να δανείζει ι στις ελληνικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους θα διοχετεύουν τα χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πηγή: skai.gr