Οι οδηγοί όλου του κόσμου μπορούν να αναθαρρήσουν ότι ίσως κάποτε το μόνιμο άγχος τους δεν θα είναι οι μποτιλιαρισμένοι δρόμοι, καθώς αμερικανική εταιρεία δοκίμασε με επιτυχία το αυτοκίνητο-αεροπλάνο της με την ονομασία “Transition” («Μετάβαση»), φέρνοντας ένα όνειρο της επιστημονικής φαντασίας πιο κοντά στην πραγματοποίησή του.

Το «τεστ-ντράιβ» (ή μάλλον το τεστ πτήσης) διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, και η εταιρεία, που έχει εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τις αμερικανικές αρχές, προσδοκά ότι το αυτοκίνητο θα βγει στην αγορά σε ένα χρόνο περίπου.

«Με το τεστ μας αποδείξαμε ότι είναι εφικτό αυτό που κάποτε εθεωρείτο ένα αδιανόητο όνειρο» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας που εδρεύει στη Μασαχουσέτη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το αυτοκίνητο-αεροπλανάκι είναι διθέσιο και έχει πάρει πολλά στοιχεία από το “Fiat 500”. Το πλάτος του είναι 2,3 μέτρα, δηλαδή όσο ενός αυτοκινήτου και έτσι χωρά σε ένα κανονικό γκαράζ, αλλά αυξάνεται στα οκτώ μέτρα όταν τα φτερά ανοίγουν. Τα φτερά διπλώνουν όταν δεν πετά και κυκλοφορεί στο δρόμο. Το ιπτάμενο όχημα χρειάζεται περίπου 750 μέτρα διάδρομο για να απογειωθεί.

Η αρχική τιμή πώλησης είναι γύρω στα 279.000 δολάρια (215.000 ευρώ) και ήδη έχουν γίνει 100 παραγγελίες από ενδιαφερόμενους αγοραστές. Το αυτοκίνητο-αεροπλάνο έχει ακτίνα δράσης 787 χλμ. Βέβαια, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι επίσης πιλότοι και να έχουν τουλάχιστον 20 ώρες πτήσης στο ενεργητικό τους.

Κατά καιρούς διάφορες εταιρίες έχουν παρουσιάσει ιπτάμενα αυτοκίνητα, όμως ποτέ δεν κατάφεραν να παράγουν περισσότερα από ένα πρωτότυπο ή έστω λιγοστά μοντέλα. Όμως, χάρη στη νέα τεχνολογία, υπάρχουν πια φθηνά και ελαφριά υλικά και νέες μέθοδοι σχεδιασμού που καθιστούν πιο ρεαλιστική την μαζικότερη παραγωγή ενός τέτοιου οχήματος-σκάφους.

Μάλιστα έχει κιόλας δημιουργηθεί μία Διεθνής Ένωση Ιπτάμενων Αυτοκινήτων για να προωθήσει την όλη ιδέα. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Γουίνφιλντ Κέλερ, «σε 10 – 15 χρόνια από σήμερα, οι άνθρωποι που θα κατέχουν και θα οδηγούν τέτοια αυτοκίνητα, θα είναι καθημερινοί άνθρωποι».

Μέχρι τότε πάντως, οι παραγωγοί έχουν ως στόχο ένα πιο εξειδικευμένο αγοραστικό κοινό, όπως υπηρεσίες φύλαξης συνόρων, την αστυνομία, τον στρατό, ερασιτέχνες πιλότους και άλλους χομπίστες.

Δύο ακόμη εταιρίες που σχεδιάζουν να παρουσιάσουν ιπτάμενα αυτοκίνητα στο όχι μακρινό μέλλον, είναι μία ολλανδική (έχει ήδη δοκιμάσει ένα πρωτότυπο και προγραμματίζει να βγάλει στην αγορά τα πρώτα μοντέλα της το 2014) και άλλη μία αμερικανική (που έχει δημιουργήσει ένα όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης).

Πηγή: real.gr