Ανήμερα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και από το 1967 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προκειμένου να εμπνεύσει την αγάπη αλλά και να επιστήσει την προσοχή στο παιδικό βιβλίο. Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου χρηματοδοτείται από διαφορετική χώρα-μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων Νέων (International Board on Books for Young People (IBBY) η οποία αποφασίζει ένα θέμα, καλεί έναν συγγραφέα από τη χώρα αυτή να γράψει ένα μήνυμα στα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να σχεδιάσουν μια αφίσα.

Το Μεξικανικό τμήμα της ΙΒΒΥ θα χρηματοδοτήσει τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου για το 2012 με επίτιμο καλεσμένο τον  καλλιτέχνη και συγγραφέα Francisco Hinojosa. Το μήνυμα της φετινής χρονιάς: «Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια ιστορία που την έλεγε όλος ο κόσμος». «Στην πραγματικότητα, δεν ήταν μόνο μια ιστορία, αλλά πολλές, και άρχισαν να γεμίζουν τον κόσμο με περιπέτειες ανυπάκουων κοριτσιών και αποπλανητικών λύκων, γυάλινα γοβάκια, ερωτοχτυπημένους πρίγκιπες, πανέξυπνους γάτους, μολυβένιους στρατιώτες, φιλικούς γίγαντες και εργοστάσια σοκολάτας. Γέμισαν τον κόσμο με λέξεις, ευφυΐα, εικόνες και εξωπραγματικούς χαρακτήρες. Κάλεσαν τον κόσμο να γελάσει, να εκπλαγεί, να συνυπάρξει. Του έδωσαν νόημα», ήταν το μήνυμα του Hinojosa που δημοσιεύθηκε από την IBBY.

Μέλη του Ιρανικού  Συμβούλιο Παιδικού Βιβλίου έχουν προγραμματίσει τον εορτασμό Ημέρα Βιβλίου των Διεθνών Παιδικών (ICBD) κατά τη διάρκεια τελετής στην Τεχεράνη. Το Ιρανικό Συμβούλιο Παιδικού Βιβλίου θα παρουσιάσει τα έργα του Ιρανού εικονογράφου παιδικών βιβλίων  Mohammad-Ali Bani-Asadi, υποψήφιο για το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2012.

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζει και ο Δήμος Λάρνακας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητας, και την Κυπριακή Ένωση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αναδείχθει το έργο της διάσημης συγγραφέως Κίκας Πουλχερίου, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα με το Εθνικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας κι είναι από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της Σύγχρονης Κυπριακής Παιδικής Λογοτεχνίας.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, βραβευμένη το 2010 από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates με το βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση». Στα σημερινά εργαστήρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, έχει την τιμητική του ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Στις 10.00-13.00 το πρωί και 5.00 – 6.00 & 6.00 – 7.00 το απόγευμα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη γέμισε με παιδιά δημοτικού και νηπιαγωγείου.

Από την Γεωργία Μαρτίκα για το Κάθε Μέρα