Το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling να διεξάγει έρευνες στην Ελλάδα για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων δηλώνει ο πρόεδρός της Γκίντεον Τάντμορ. “Υπάρχει ένα ακατέργαστο διαμάντι στη χώρα σας και η Delek έχει σκοπό να το ψάξει” δηλώνει ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling, Γκίντεον Τάντμορ. Η εταιρεία του ανακάλυψε στο Ισραήλ έξι κοιτάσματα και δηλώνει αισιόδοξος και για τη χώρα μας σε συνέντευξη του στην “Καθημερινή της Κυριακής”.

Στην συνέχεια η Delek επεκτάθηκε στην Κύπρο, συμμετέχοντας με ποσοστό 30%, στο οικόπεδο 12. Η Ελλάδα, είναι πραγματικά ένα χρυσωρυχείο, όπου και να επενδύσεις στον τουρισμό, μπορείς να χτυπήσεις φλέβα χρυσού”, τονίζει χαρακτηριστικά.

“Πρώτα αγοράζεις έναν λαχνό στην λοταρία και μετά κερδίζεις”, ανέφερε ο πρόεδρος της ισραηλινής εταιρείας Delek Drilling αναφερόμενος στις έρευνες για πετρέλαιο που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα.

“Στην δουλειά μας πρέπει να ρισκάρεις και να είσαι αισιόδοξος ότι θα βρεις πετρέλαιο. Αν δεν είσαι αισιόδοξος δεν μένεις πολύ καιρό σε αυτή τη δουλειά”, σημειώνει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιτυχία της εταιρείας του στο Ισραήλ διπλασιάστηκε με την επιτυχία στην Κύπρο και τονίζει ότι μπορεί να διπλασιαστεί ξανά με τα κοιτάσματα που θα βρεθούν στην Ελλάδα.

Σε κάθε ευκαιρία υποστηρίζει το ενδιαφέρον της Delek για να έρθει στην Ελλάδα.

“Η άνοιξη έφτασε και για την Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων”, αναφέρει.

Η Delek είναι η εταιρεία που ζήτησε πριν από μερικούς μήνες άδεια από την Ελλάδα να βάλει διερευνητικό γεωτρύπανο σε θαλάσσια περιοχή πολύ νότια της Κρήτης, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας με την Αίγυπτο, εκεί όπου ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ.

“Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας, αλλά καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιμένουμε την Ελλάδα να θέσει τους όρους και τη διαδικασία και τότε εμείς θα απαντήσουμε στέλνοντας συγκεκριμένη προσφορά”, προσθέτει.

Ο κ. Τάντμορ δήλωσε παράλληλα ότι η εταιρεία του δεν έχει κάνει επαφές με την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία του θεωρεί προϋπόθεση την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα νερά που διερευνά απάντησε: “Κάθε εταιρεία χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον και μία σιγουριά ότι διερευνά σε μη αμφισβητούμενα νερά. Διότι ένα διερευνητικό γεωτρύπανο είναι μόνο η αρχή. Στην συνέχεια μπορεί η εταιρεία να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια και να συνεχίζει να επενδύει στην περιοχή για πολλά χρόνια, οπότε χρειάζεται να σιγουρέψει την επένδυση”.

Γι’ αυτό τον λόγο αποκάλυψε ότι η Delek ενεπλάκη στο οικόπεδο 12 της Κύπρου, διότι ήταν το οικόπεδο που δύσκολα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.

Σε ερώτηση για το που αλλού στην Ελλάδα θα ήθελε η εταιρεία του να επενδύσει, δεν θέλησε να αποκαλύψει, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και πολλές διαφορετικές πετρελαιογενείς περιοχές που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις που θα προσελκύσουν τους επενδυτές να επενδύσουν.

“Ο κόσμος είναι μεγάλος και πρέπει να πείσεις τους επενδυτές γιατί να βάλουν την Ελλάδα στην προτεραιότητά τους αντί για άλλη χώρα. Τόσα χρόνια ακούγαμε για στοιχεία και παλιές έρευνες που ήταν κρυμμένα σε υπόγεια δημόσιων φορέων στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίναμε γιατί δεν τα έδειχναν στον κόσμο. Η Delek θα κοιτάξει τα στοιχεία και μετά θα λάβει την απόφαση για το πού θα βάλει γεωτρύπανο, όμως σίγουρα θα επενδύσει στην Ελλάδα” σημειώνει ο πρόεδρός της.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι μία πιθανή ανακάλυψη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με την Τουρκία, ήταν απόλυτος: “Είναι καλύτερο να έχεις το δίλημμα τι θα κάνεις με το κοίτασμα που βρήκες παρά να έχεις το πρόβλημα αν θα βρεις πετρέλαιο”.

Ήδη η Delek έχει ζητήσει άδεια για σχετικές έρευνες νότια της Κρήτης κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου δεν έχει οριοθετηθεί ΑΟΖ, και αναμένει απάντηση.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, Τάλεμπ Ριφάι, υπογραμμίζει ότι το να επενδύεις στον τουρισμό στην Ελλάδα είναι “σαν να ανοίγεις μια τρύπα και να πετάγεται πετρέλαιο”.

Η Ελλάδα, σημειώνει, είναι πραγματικά ένα χρυσωρυχείο, όπου και να επενδύσεις στον τουρισμό, μπορείς να χτυπήσεις φλέβα χρυσού.

Πηγή: energypress.gr