Τροπολογία για τους χώρους φιλοξενίας παράνομων μεταναστών θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με σκοπό το πρώτο κέντρο φύλαξης να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί για το θέμα την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται και η υγειονομική διάταξη στη οποία θα προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η διάταξη θα προβλέπει ότι θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ καθιερώνεται πιστοποιητικό υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας.

Μεταξύ των λοιμωδών νοσημάτων προσδιορίζονται η πανδημική γρίπη, (ο Sars), ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά και κίτρινος πυρετός. Παράλληλα για τον ιό του AIDS και την ηπατίτιδα C υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα, όπως και για τους χρήστες ναρκωτικών.

Μιλώντας το ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Frontex Μίκαλ Πάρζιζεκ τόνισε ότι ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex , το 2011 εντοπίστηκαν 57.000 λαθρομετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα ενώ το 2010 55.000 – 56.000.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί μέχρι τις εκλογές, αλλά «δίνουμε – όπως είπε – ένα σήμα ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα». Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους που αντιδρούν στα κέντρα υποδοχής να μην βλέπουν τους λαθρομετανάστες ως «πυρηνικές βόμβες».

Πηγή: skai.gr