Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρίσκεται σήμερα και αύριο η ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης καθώς και το κατά πόσο η Ισπανία θα χρειαστεί την βοήθειά του, στο πλαίσιο της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών οικονομικών στην Κοπεγχάγη.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να λάβουν επίσημη απόφαση για την ενεργοποίηση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διαθέτοντας 500 δισεκατομμύρια ευρώ συν τα 200 δις που έχουν ήδη διατεθεί σε Ιρλανδία και Πορτογαλία μέσω του προσωρινού ταμείου, EFSF.

Επιπλέον, ίσως επιτραπεί η χρήση των εναπομεινάντων 240 δις ευρώ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ως τα μέσα του 2013, όπου και αποσύρεται το EFSF.

Όλα αυτά σε συνδυασμό, θα μπορούσαν να δώσουν δυναμική συνολικών πόρων ύψους 940 δις ευρώ.

Η αλλαγή στάσης της Merkel

Οι εξελίξεις στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης προκύπτουν λόγω της αλλαγής της στάσης της γερμανίδας καγκελαρίου, Αngela Merkel, που αρχικά αρνήθηκε την εκμετάλλευση των 240 δις ευρώ μαζί με το ESM. Η ενίσχυση του τείχους προστασίας της ευρωζώνης αποσκοπεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της σε τέτοιο βαθμό, ώστε να γίνουν περισσότερες επενδύσεις χρησιμοποιώντας τη δύναμη πυρός του ΔΝΤ.

Αν και δεν είναι στην ημερήσια διάταξη των ανεπίσημων συναντήσεων της Κοπεγχάγης, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ισπανία – που ίσως χρειαστεί την βοήθεια του ταμείου – είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.

Ο Πρωθυπουργός Mariano Rajoy απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά τα επισφαλή δάνεια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με τα χρέη προς τις τράπεζες να φθάνουν στα 1,8 τρις €, πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να αφήνει εναλλακτικές από το να αναζητήσουν βοήθεια για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση.

Το Reuters δημοσίευσε στις 26 Μαρτίου, ότι ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Joaquin Almunia, είπε σε ισπανούς δημοσιογράφους ότι η Μαδρίτη έχει 3 τρόπους για να εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα : να χρησιμοποιήσει τα κρατικά ταμεία, να βρει ιδιωτικές επενδύσεις ή να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο Επίτροπος των ευρωπαϊκών οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, χαρακτήρισε «αβάσιμα» δημοσιεύματα ισπανικών εφημερίδων, που έγραφαν ότι η ΕΕ ασκεί πίεση στη Μαδρίτη για να δεχτεί οικονομική βοήθεια.

Η συνάντηση της Κοπεγχάγης πραγματοποιείται με φόντο τη συνεχιζόμενη απόκλιση των οικονομικών αποδόσεων της ευρωζώνης.

Το δεκαετές κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε στο 5,24% χθες, στο χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2011.

Αλλά ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε ότι η περιφέρεια της ευρωζώνης παραμένει σε εύθραυστη κατάσταση και ότι θα «δώσει μάχη» ανάπτυξης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Είπε επίσης, ότι η γερμανική ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Τον Μάρτιο στη Γερμανία, η ανεργία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο (6,7%) από την επανένωση της χώρας το 1989.

Πηγή: euractiv.gr