Αλλαγές στο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή του, προανήγγειλε ο κ. Λ. Παπαδήμος χθες στη Βουλή. Οι αλλαγές αυτές, τόνισε, κρίνονται αναγκαίες ώστε να ξεπεραστούν τα σημερινά αδιέξοδα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι τροποποιήσεις αυτές δε θα γίνουν «προκειμένου να ανατραπεί ο νόμος, αλλά συγκεκριμένες ρυθμίσεις οι οποίες να συντελούν στην ομαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η πρόταση του υπουργού Παιδείας είναι να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας, η οποία έως τα μέσα Μαΐου θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως στην πράξη, να εντοπίσει τις δυσλειτουργίες και να κάνει προτάσεις για βελτιώσεις, οι οποίες ενδεχομένως να απαιτούν τροποποιήσεις ορισμένων διατάξεων.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως η κατάσταση στα πανεπιστήμια πρέπει να βελτιωθεί και κάλεσε τους πάντες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια προκειμένου ο νόμος να εφαρμοστεί και να συντελέσει στην αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Λύση μέσω τροπολογίας

Από την άλλη πάντως, στο υπ. Παιδείας φέρεται να αναζητούσαν λύση ώστε να χορηγηθεί χρηματοδότηση στα ΑΕΙ. Στην προοπτική αυτό να γίνει με τροπολογία στο νόμο πλαίσιο αντιδρά εντονότατα η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Επίσης, προκρίθηκε να αυξηθούν τα μέλη της επιτροπής που θα συσταθεί για να προτείνει τρόπους εκλογής των Συμβουλίων Ιδρύματος. Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής μετείχαν πρυτάνεις που είναι εκ των σκληροπυρηνικών κατά του νόμου. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην επιτροπή θα συμμετάσχει, με απόφαση του πρωθυπουργού, και ο πανεπιστημιακός κ. Γ. Παγουλάτος, ειδικός σύμβουλος του κ. Λουκά Παπαδήμου. Επίσης, στη σύνθεση της επιτροπής θα προστεθεί ένας πρύτανης που είναι θετικός στη φιλοσοφία του νόμου (πιθανότατα του ΟΠΑ) και δύο εκπρόσωποι των ΤΕΙ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Μάνθος, χαρακτήρισε «ηχηρό πολιτικό παράδοξο» το γεγονός ότι ο κ. Μπαμπινιώτης, ως υπουργός Παιδείας πλέον, εκλήθη να εφαρμόσει ένα νόμο, τον οποίο -ως πανεπιστημιακός – είχε απορρίψει.

Πηγή: skai.gr