Στην πρόβλεψη ότι μετά τα μέσα του 2013 αναμένεται να αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο το οικονομικό πρόγραμμα και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

”Στήριξη

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Τσίπρα, ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε ότι «όλες οι εκτιμήσεις και προβλέψεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το τρέχον έτος η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, και ενώ η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη στο μεγαλύτερο μέρος και του 2013, με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα διαμορφωθούν συνθήκες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας. «Σημασία – είπε χαρακτηριστικά –έχει να εφαρμοστούν οι πολιτικές με αποτελεσματικότητα και εγκαίρως».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια με ενότητα και αλληλεγγύη ώστε οι θυσίες του λαού να μην πάνε χαμένες. Αναφερόμενος δε, στα δυσοίωνα σενάρια από αναλυτές και εκθέσεις διεθνών οργανισμών ο κ. Παπαδήμος δήλωσε πως αυτές οι αναφορές δεν αντιστοιχούν στο κεντρικό σενάριο που θα προκύψει εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα. Τόνισε πως είναι προβλέψεις που αφορούν απρόοπτους κλυδωνισμούς και μη εφαρμογής του προγράμματος και κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εναλλακτικά σενάρια.

Απαντώντας στον κ. Καρατζαφέρη για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία -τα οποία ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τα χαρακτήρισε ως βραδυφλεγή βόμβα-, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση ασφαλιστικού αποτελεί μεγίστη προτεραιότητα και η διασφάλιση της βιωσιμότητας απαιτεί σειρά ενεργειών, όπως έλεγχο για περιστολή δαπανών, εξορθολογισμό δαπανών και ενοποίηση κλάδων υγείας και ασφάλισης.

«Η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος – πρόσθεσε – είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και την επάνοδο σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης που προβλέπεται να σημειωθεί από τα μέσα επόμενου έτους».

Τόνισε δε ότι στα επόμενα 2 χρόνια απαιτείται -σύμφωνα με νέο οικονομικό πρόγραμμα- να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες κατά 12 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο κ. Παπαδήμος, έχουν ξεκινήσει μελέτες υπό την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να συγκεντρωθεί η στατιστική βάση, να γίνει κατηγοριοποίηση των δαπανών και μετά από σχετική ανάλυση, θα γίνουν προτάσεις πριν από το τέλος θητείας αυτής της κυβέρνηση ώστε η επόμενη κυβέρνηση να πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ πρότεινε την επιβολή ειδικού τέλους επί της κατανάλωσης για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, για το οποίο ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα εξετασθεί η πρόταση για να δει η κυβέρνηση ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος.

Πηγή: skai.gr