Θαλασσινά για σήμερα με μία απολαυστική συνταγή. Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι για αυτούς που ξέρουν… Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα

Η συνταγή της ημέρας: Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι
Cuisine: Ελληνική
Τύπος συνταγής: Κυρίως πιάτο
Serves: 1 Κατσαρόλα
Χρόνος προετοιμασίας: 
Χρόνος Μαγειρέματος: 
Συνολικός χρόνος: 
Συστατικά
  • 2,5 Κιλό Καλαμάρια, Μεγάλα
  • 4 Τεμάχιο Τριμμένο κρεμμύδι, Μεγάλο
  • 600 γρ. Ρύζι
  • 2 Φλιτζάνι Μαϊντανό, Ψιλοκομμένο
  • 1 Κούπα Ντομάτα, Τριμμένη
  • 2 κ.σ. Πελτέ, Ντομάτας
  • 1 Φλιτζάνι Κουκουνάρι
  • 1 Ποτήρι Ελαιόλαδο, Νεροπότηρο
  • 1 Δόση Αλάτι
  • 1 Δόση Πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα καλαμάρια. Αφαιρείται από μέσα την σκληρή μεμβράνη που έχουν και με ένα κουτάλι αφαιρείτε από το εσωτερικό το περιεχόμενο ώστε να είναι καθαρά και έτοιμα για γέμισμα. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια και τα κρατάτε στην άκρη.
  2. Σε μια κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά βάζετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια χωρίς να βάλετε λάδι και μαγειρεύετε ώστε να αφήσουν τα υγρά τους ανακατεύοντας για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και το τριμμένο κρεμμύδι να μαραθεί. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση και αφήνετε για 5 λεπτά να συνεχιστεί το ψήσιμο.
  3. Προσθέτετε τον μαϊντανό και το κουκουνάρι και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Μαγειρεύετε το μείγμα για 10 λεπτά περίπου.
  4. Στη συνέχεια ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε. Αφήνετε να συνεχιστεί το βράσιμο για περίπου 15 λεπτά.
  5. Ξεπλένετε το ρύζι με άφθονο κρύο νερό.
  6. Σουρώνετε το ρύζι και το προσθέτετε στην σάλτσα έτσι ώστε να δημιουργήσετε την γέμιση για τα καλαμάρια. Πριν προσθέστε το ρύζι κρατείστε στην άκρη περίπου την μισή από την σάλτσα για να την προσθέσετε στο ταψί που θα ψήσετε τα καλαμάρια. Δεν αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί πολύ. Το αφήνετε να πάρει μια βράση και να μαλακώσει ελαφρώς.
  7. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια παίρνετε ένα-ένα τα καθαρισμένα καλαμάρια και αρχίζετε να τα γεμίζετε. Μην τα γεμίζετε μέχρι επάνω γιατί με το ψήσιμο υπάρχει κίνδυνος να σας σκιστούν τα καλαμάρια γιατί το ρύζι διογκώνεται. Κλείνετε το κάθε καλαμάρι με μια οδοντογλυφίδα.
  8. Μόλις γεμίσετε όλα τα καλαμάρια τα βάζετε σε ένα ταψί και περιχύνετε από επάνω με την υπόλοιπη σάλτσα.
  9. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 Βαθμούς και μόλις βάλετε τα καλαμάρια κατεβάζετε την θερμοκρασία στους 180 Βαθμούς. Αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να είναι έτοιμο το ρύζι.