Το ευρώ πρέπει να υποχωρήσει στο 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο, ώστε να αποκατασταθεί η ανάπτυξη στις περιφερειακές οικονομίες, ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, στο CNBC. «Η ευρωζώνη χρειάζεται μια πραγματική υποτίμηση για να καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», τόνισε μιλώντας από την λίμνη Κόμο της Ιταλίας. «Η περιφέρεια χρειάζεται ένα ευρώ με αναλογία 1 προς 1 με το δολάριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το κοινό νόμισμα έχει παραμείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, παρά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ο Roubini πρόσθεσε ότι, οι αγορές λειτουργούν «σχιζοφρενικά» αυτή την περίοδο, καθώς δεν μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να τιμωρήσουν ή να βοηθήσουν τις χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τα προγράμματα λιτότητας που έλαβαν.

«Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος με το έλλειμμα που οδηγεί σε λιτότητα και αυτή σε βαθύτερη ύφεση», ανέφερε ο οικονομολόγος. «Χωρίς ανάπτυξη οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις θα γιγαντώσουν σε κάποιες χώρες», σημείωσε.

Όσον αφορά την ένεση ρευστότητας της ΕΚΤ που έδωσε ώθηση φέτος στις ευρωαγορές, βοήθησαν μόνο βραχυπρόθεσμα κατά τον Roubini και προειδοποίησε ότι, η επώδυνη διαδικασία της απομόχλευσης θα συνεχιστεί.

Αναφορικά με τις εντάσεις στην Μέση Ανατολή, εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση, «ολόκληρη η Μέση Ανατολή είναι πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.

Ενώ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ύφεσης και στην συνέχεια αποπληθωρισμού, αν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται.

Τέλος δήλωσε ότι, άλλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία είναι η απότομη επιβράδυνση της Κίνας και τα χειρότερα από τις εκτιμήσεις οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Πηγή: capital.gr