Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε την Πέμπτη στις δυτικές ακτές της χώρας δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Εικάζεται ότι πρόκειται για δοκιμαστικές βολές εν όψει της προγραμματισμένης εκτόξευσης πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στο διάστημα τον Απρίλιο με σκοπό – όπως υποστηρίζεται – την εγκατάσταση δορυφόρου.

Οι δύο βολές μικρού βεληνεκούς έγιναν με πύραυλους εδάφους – θαλάσσης και είχαν ακτίνα 120 χιλιόμετρα.

Η Ιαπωνία απάντησε στις προαναγγελίες της Πιογκ Γιαγκ με διαταγή κατάρριψης οποιουδήποτε βοριεοκορεάτικου πυραύλου αποτελέσει κίνδυνο για τη χώρα.

Ο ιάπωνας υπουργός Αμύνης, Ναόκι Τάνακα είπε την Παρασκευή ότι έχει ήδη δώσει τη διαταγή καταστροφής.

Με κατάρριψη του πυραύλου έχει απειλήσει και η Σεούλ.

Η Βόρεια Κορέα που υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις λόγω του πυρηνικού της προγράμματος έχει προγραμματίσει να εκτοξεύσει δορυφόρο στο διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς στα μέσα Απριλίου, προς τιμήν των γενεθλίων του θανόντα ηγέτη της Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Αμερικανικό φωτογραφικό πρακτορείο ανέφερε πως έχει φωτογραφίσει εργασίας στη βάση εκτόξευσης του πυραύλου.

Διεθνώς έχει επικριθεί έντονα οι εκτόξευση πυραύλων από την Βόρεια Κορέα καθώς θεωρείται πρόσχημα πυρηνικών δοκιμών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε στην Πιονγκ Γιανγκ κάθε είδους δοκιμές πυραύλων.

Οι ΗΠΑ έκριναν ότι η προγραμματισμένη εκτόξευση παραβιάζει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και πήραν αναίρεσαν τη δέσμευση για χορήγηση τροφίμων στην πολύ φτωχή χώρα.

Πηγή: skai.gr