«Κλείδωσαν» από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ οι δέκα πρώτες δραστικές ουσίες, ανοίγοντας το δρόμο για τον «εξοστρακισμό» δημοφιλών φαρμάκων από τα συνταγολόγια των ασφαλισμένων, καθώς το επόμενο διάστημα οι γιατροί θα κληθούν να συνταγογραφούν μόνο τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία του φαρμάκου.

Οι ασθενείς θα πηγαίνουν στο φαρμακείο όπου ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο – δηλαδή αντίγραφο – σε μια προσπάθεια συγκράτησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στη λίστα περιλαμβάνονται διαδεδομένες αντιβιώσεις, φάρμακα για τη γαστροπροστασία, αντιισταμινικά και αντιμυκητιασικά.

Για παράδειγμα, το δημοφιλές φάρμακο για το στομάχι με την εμπορική ονομασία Losec περιέχει τη δραστική ουσία ομεπραζόλη. Μέσα στο επόμενο διάστημα οι γιατροί, αντί να γράφουν την ονομασία του φαρμάκου, θα γράφουν μόνο τη δραστική ουσία και ο φαρμακοποιός θα οφείλει να δώσει στον ασφαλισμένο ένα ουσιωδώς όμοιο φάρμακο (γενόσημο).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Αντώνη Δημόπουλο, «το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα με τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των συμβεβλημένων με τα ασφαλιστικά ταμεία».

Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των γενόσημων φαρμάκων αναμένεται να αλλάξουν χέρια τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

Πηγή: skai.gr