Κέντρο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αναμένεται να θεσπίσει η ΕΕ στις αρχές 2013, στοχεύοντας να αντιμετωπίσει το δικτυακό οργανωμένο έγκλημα σε περιπτώσεις από απάτη στις διατραπεζικές συναλλαγές στο διαδίκτυο μέχρι την σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής υποστήριξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες (28 Μαρτίου) την ίδρυση κέντρου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο ώστε να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος.

Το κέντρο θα έχει έδρα δίπλα από τα γραφεία της Europol, στη Χάγη. Η Europol ήδη ασχολείται με το διαδικτυακό έγκλημα, ωστόσο το εν λόγω κέντρο αναμένεται να αυξήσει την δραστηριότητα στον χώρο με νέο προσωπικό (μέχρι και 55 πλήρως απασχολούμενους υπαλλήλους) και ετήσιο προϋπολογισμό 3.6δις €.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια σημαντικά εμπόδια: Αρχικά είναι η συγκέντρωση πληροφοριών από διαφορετικές περιοχές με πολλαπλές αστυνομικές δικαιοδοσίες και δεύτερον, ένας ιδιωτικός τομέας που πιθανώς διστάζει να συνεργαστεί.

«Εφόσον ο κυβερνοχώρος και η υποδομή του διαδικτύου στην πλειονότητά τους κατέχονται από τον ιδιωτικό τομέα, μόνο μια κοινή, κοινοτική προσέγγιση θα επιφέρει διαρκή αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο», αναφέρει η δήλωση της Κομισιόν.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει δισεκατομμύρια

Η μονάδα διαδικτυακής ασφαλείας της Symantec Corporation Norton εκτιμά ότι το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο ανέρχεται ετησίως στα 85δις € και λέει ότι είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να πέσει θύμα εγκλήματος στο διαδίκτυο παρά εκτός αυτού.

Τα πιο συχνά εγκλήματα στον κυβερνοχώρο είναι ιοί και κακόβουλα λογισμικά κατά των υπολογιστών που καταστρέφουν ή κλέβουν προσωπικά δεδομένα.

«Πάνω από 1εκ άτομα πέφτουν θύματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο καθημερινά», τόνισε η επίτροπος Cecilia Malmström σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα οικονομικά εγκλήματα είναι επίσης σε ανοδική τάση, με τις εγκληματικές ομάδες να κλέβουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικούς ή αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Η αντιμετώπιση αυτού του συνεχώς αυξανόμενου φαινομένου αποτελεί εδώ και καιρό προτεραιότητα πολλών διεθνών και εθνικών οργανισμών. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο θέμα καθώς προωθούν το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το κέντρο θα επικεντρωθεί επίσης σε εκατομμύρια νέους ευρωπαίους που δημιουργούν προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Κάθε μέρα περίπου 250.000 – 600.000 λογαριασμοί Facebook μπλοκάρονται για να εμποδιστούν οι απόπειρες χάκινγκ, λέει η Επιτροπή.

Προς οδηγία για τις κυβερνοεπιθέσεις

Στο μεταξύ, σχεδιάζεται μια νέα οδηγία για την πρόληψη και καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον στρατηγικών υποδομών,.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα νέο κείμενο με συντριπτική πλειοψηφία, ανοίγοντας το δρόμο για μια εύκολη υιοθέτηση από την ολομέλεια τις ερχόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι επιθέσεις σε στρατηγικά ηλεκτρονικά συστήματα θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα με φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών σε όλη την ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr