Τα σημάδια της κρίσης ήταν ορατά από το καλοκαίρι του 2007. Ομοίως και τα σημάδια της ανάκαμψης είναι σήμερα το ίδιο ορατά. Ακολουθώντας κανείς τα ίχνη του χρήματος μπορεί να δει πράγματα που για τους περισσότερους ανθρώπους δεν σημαίνουν κάτι το ιδιαίτερο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν φωτογραφίες, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες και αποκλειστικές δηλώσεις που να επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα. Υπάρχει μόνο το αποτέλεσμα του ρεπορτάζ. Όποιος θέλει το παίρνει στα υπόψη του…

Τι λέει το ρεπορτάζ; Ότι υπάρχουν χρήματα που προορίζονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση (κάτι που δεν θα αργήσει να συμβεί) θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα deals. Το σημαντικό είναι ότι τα deals αυτά έχουν ήδη συζητηθεί κι αφορούν τους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου και του real estate. Μόλις μάθουμε και τους όρους της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το 2007 το «έξυπνο χρήμα» αναζητούσε τρόπο διαφυγής από την Αθήνα. Σήμερα το «έξυπνο χρήμα» αναζητά ευκαιρίες. Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων δαπανούν πολλές εργατοώρες σε αυτή την υπόθεση και αυτό δεν το κάνουν επειδή έχουν δήθεν δεν έχουν κάτι άλλο καλύτερο να κάνουν.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν είναι κατ΄ ανάγκη γνώριμοί μας από το παρελθόν. Το παράδειγμα του Τσέχου επενδυτή στην Τράπεζα Πειραιώς μας δίνει μία ιδέα για το τι μπορεί να επακολουθήσει. Αλλά και στην εγχώρια αγορά, τα ισχυρά ονόματα δεν είναι ίδια με εκείνα του πρόσφατου παρελθόντος. Το περιβάλλον αλλάζει γρήγορα και μαζί και οι πρωταγωνιστές του.

Ξέρω ότι αυτού του είδους οι «προβλέψεις» μπορούν να αντιμετωπιστούν με καχυποψία. Όπως αντίστοιχα είχαν αντιμετωπιστεί και οι «προβλέψεις» του 2007. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για χρησμό της Πυθίας, αλλά για το φυσιολογικό αποτέλεσμα που θα φέρει η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η προσαρμογή της ελληνικής κρατικής μηχανής σε ορισμένα ευρωπαϊκά στάνταρς. Σε αυτή την προοπτική ποντάρουν οι έχοντες την ρευστότητα. Μπορεί να ανατραπεί αυτό το σενάριο; Φυσικά! Αλλά οι περισσότερες πιθανότητες είναι αυτή τη στιγμή με την ανάκαμψη. Κι όταν δούμε τα πρώτα deals θα έχουμε πλέον την βεβαιότητα ότι το ποτάμι δεν θα γυρίζει πίσω…

Του Θανάση Μαυρίδη

Πηγή: capital.gr