Ως το πρώτο κρίσιμο βήμα για την υλοποίηση σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. για χωροθέτηση κέντρων «κλειστής φιλοξενίας» παράνομων μεταναστών στις δέκα περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας ερμηνεύεται η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει τη δημιουργία τριών κέντρων στον νομό. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά τη σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη κ. Γιάννη Σγουρού και τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τους δημάρχους της Αττικής θα γίνει προσπάθεια να καθοριστούν οι χώροι που πληρούν τα κριτήρια για να μετατραπούν σε κέντρα «κλειστής φιλοξενίας».

Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς εκφράζεται αισιοδοξία ότι το παράδειγμα της Αττικής θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας. «Χαιρετίζω την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Ευελπιστώ την ίδια ευαισθησία και ταχύτητα να δείξουν και τα υπόλοιπα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πάντως, εν αναμονή των αποφάσεων των υπόλοιπων εννέα περιφερειών, ΕΛ.ΑΣ. και υπ. Εθνικής Αμυνας καταρτίζουν λίστα με εγκαταστάσεις που μπορούν να παραχωρηθούν για τον σκόπό αυτό. Σήμερα, ο επιθεωρητής Νότιας Ελλάδας της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γρηγόρης Μπαλάκος πρόκειται να μετάσχει σε σύσκεψη με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ενώ χθες είχε συνάντηση και με τον κ. Σγουρό. Από το περιβάλλον του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι η σχετική λίστα θα έχει λάβει την τελική της μορφή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Παρόμοιος κατάλογος είχε πριν από μερικές εβδομάδες παραχωρηθεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη από αξιωματούχους του Πενταγώνου. Οι εγκαταστάσεις αξιολογήθηκαν, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν προβλήματα κυρίως στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και επί υπουργίας κ. Χρ. Παπουτσή. Είχε αποφασιστεί η χωροθέτηση «κλειστού κέντρου» σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο στην Αμφιλοχία, το οποίο όμως με καθυστέρηση διαπιστώθηκε ότι είχε παραχωρηθεί στον δήμο.

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα σύννεφα για το μέλλον της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν. Η ομάδα αξιολόγησης της Ε.Ε. αναμένεται στη χώρα τον Ιούνιο και μέχρι τότε αστυνομία και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλούνται να έχουν αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που παγιώνεται στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. Μόλις χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί ζήτησε εκ νέου τον αποκλεισμό από τη Ζώνη Σένγκεν μιας χώρας που δεν σέβεται τους κανόνες. Σε ενδιάμεση έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα, η Κομισιόν εντόπισε σοβαρά προβλήματα κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης. «Το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή του Εβρου. Εχει επιτευχθεί περιορισμένη πρόοδος, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα» παρατηρεί η Κομισιόν και προτείνει την κατασκευή νέων χώρων κράτησης κυρίως στην περιοχή του Εβρου. Επισημαίνει επίσης καθυστερήσεις στη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ φέρεται να διατυπώνει προβληματισμό και για τους διαθέσιμους πόρους που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Κομισιόν πάντως κάνει λόγο και για πρόοδο στο θέμα των επιστροφών και την ίδρυση τοπικών επιχειρησιακών κέντρων. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα ακόμα σχέδιο δράσης των ελληνικών αρχών (Schengen Action Plan), που συντάχθηκε μετά τον έλεγχο το α΄ εξάμηνο του 2010 και τις σοβαρές παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν.

Πηγή: skai.gr