Σήμερα θα γίνει γνωστή η αναλυτική εγκύκλιος για την επιστροφή του φόρου μέσω του συστήματος «Elenxis», ώστε ανάλογα με την ταμειακή δυνατότητα του κράτους να εξυπηρετούνται κατά χρονολογική σειρά οι υποχρεώσεις του Δημοσίου έναντι τρίτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι το καλοκαίρι θα τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών σε όλες τις φάσεις διακίνησης καυσίμων.

Στόχος του πληροφοριακού συστήματος ελεγκτικών υπηρεσιών Elenxis είναι να εντοπίζονται ευκολότερα όσοι χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστά και εικονικά τιμολόγια ή εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, για κάθε ελεγχόμενο θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος, ενώ οι ελεγκτές μπορούν να ελέγχουν επιτόπια πλέον τις επιχειρήσεις με ένα laptop ανά χείρας, μέσω του οποίου θα συνδέονται ασύρματα με την κεντρική μονάδα του Taxis, αντλώντας πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρείας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως μεγάλες επιστροφές ΦΠA, παρουσίαση φορολογικών παραβάσεων, λήψη πλαστών και εικονικών τιμολογίων, επιδοτήσεις, οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αυξήσεις κεφαλαίου κ.λπ. Κατόπιν, τα φορολογικά δεδομένα που θα καταχωρεί στον φορητό υπολογιστή ο ελεγκτής θα στέλνονται στο Taxis για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις.

Πηγή: skai.gr