Υπό την σκιά του απόλυτου αποκλεισμού του Ιράν από την ενεργειακή αγορά και την επιβολή εμπάργκο εις βάρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ελληνικά Πετρέλαια στράφηκαν στον ενεργειακό όμιλο Vitol για την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει η Ελλάδα να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, τα ελληνικά διυλιστήρια αγόρασαν με την διαμεσολάβηση της Vitol ένα φορτίο αργού πετρελαίου από την Ρωσία και συγκεκριμένα από τα Ουράλια.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα καλύπτει το 30% των αναγκών της σε πετρέλαιο από τις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα “υποχρεώθηκε” να στραφεί στο Ιράν λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ύστερα από την επιβολή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και της δυσκολίας που είχε να βρει “πιστωτές” και “εταίρους” στο εξωτερικό.

“Η προσφορά έγινε με ανοιχτούς όρους πίστωσης. Έτσι δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές όταν συναλλάσσονται με την Ελλάδα παρά το ότι ο θόρυβος περί χρεωκοπίας έχει απομακρυνθεί” δήλωσε στο πρακτορείο παράγοντας που συμμετείχε στην διαδικασία.

Ο ενεργειακός όμιλος Vitol, με έδρα την Ολλανδία και την Ελβετία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις επιχειρήσεις εκείνες που αναζητούν τρόπους να εντατικοποιήσουν τις προμήθειες πετρελαίου προς την Ελλάδα αλλά δίχως να εκτεθούν σε κίνδυνο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. στο μεταξύ, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, βρίσκονται σε επαφή παράλληλα με την θυγατρική της Total στην Ελβετία, την Totsa, και τον ενεργειακό όμιλο Μercuria.

Τέλος, και η ελβετική Glencore μία από τις λίγες επιχειρήσεις που δεν διέκοψαν τις συναλλαγές με την Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα ενδέχεται να συμβάλει ώστε να κυλίσει ομαλά η διαδικασία της τροφοδοσίας της ελληνικής αγοράς με πετρέλαιο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. από την πλευρά τους, όπως σημειώνεται, θα πληρώσουν τις εταιρείες trading με διυλισμένα προϊόντα τα οποία μπορούν να πωληθούν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Πηγή: skai.gr