Χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο του την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να στηρίξει το σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Poul Thomsen μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. “Δεν μπορώ να δω πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διατηρήσει την αναγκαία κοινωνική υποστήριξη από τους πολίτες της χωρίς να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φοροδιαφυγής”, δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι παρά τις μεγάλες περικοπές δαπανών και την τεράστια αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκονταν στα χέρια του ιδιωτικού τομέα η Ελλάδα θα παραμείνει υπερχρεωμένη και στο μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας το χρέους ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 116% έως το 2020 το οποίο όπως δήλωσε ο Thomsen είναι “ακόμα πολύ υψηλό [και] σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό και για την επόμενη δεκαετία”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jorg Asmussen δήλωσε ότι “υπάρχει πιθανότητα το πρόγραμμα να δουλέψει”, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια για την επιτυχία του προγράμματος.

“Υπάρχει εγγύηση ότι το πρόγραμμα λειτουργεί; Όχι”, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα στεφθεί από επιτυχία μόνο “εάν εφαρμοστεί κατά 100% για ολόκληρη την περίοδο της εφαρμογής”.

Rehn: Να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να εφαρμόσει το πρόγραμμα

Έκκληση στην Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειες για την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στη δεύτερη δανειακή σύμβαση, απηύθυνε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Olli Rehn.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Rehn σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημείωσε πως ο τρέχον ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής είναι κάθε άλλο παρά επαρκής ώστε να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ή για να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας.

Ωστόσο, επισήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να εφαρμόσει το πρόγραμμα τονίζοντας πως υπάρχει η πολιτική βούληση γι’ αυτό.

Πηγή: capital.gr