Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ένας Έλληνας κολυμβητής που γεννήθηκε στο Λίβερπουλ, θα είναι ο πρώτος που θα κρατήσει την ιερή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Ο Γιαννιώτης, ο οποίος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες κολύμβησης open water, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι στη Σαγκάη, θα είναι ο πρώτος εκ των 500 λαμπαδηδρόμων που θα παραλάβουν τη φλόγα και μέσα σε οκτώ ημέρες θα διανύσουν τα 3.000 χιλιόμετρα της διαδρομής από το ναό της Ήρας στην Ολυμπία στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, τη περιοχή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896.

Στη συνέχεια θα παραδοθεί σε έναν εκπρόσωπο του «Λονδίνο 2012», ο οποίος θα αναλάβει , την επόμενη μέρα, με ένα ειδικά ναυλωμένο «χρυσό» αεροπλάνο να αρχίσει την 70-ημερών περιοδεία της φλόγας γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ και ανώτεροι αξιωματούχοι της επιτροπής διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων του πρόεδρου Seb Coe και του διευθύνοντα σύμβουλου Paul Deighton, θα είναι παρόντες όταν η φλόγα ανάψει από το ακτίνες του ήλιου στην αρχαία ελληνική Ολυμπίας.

Η τελετή αφής της φλόγας διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ο οποία ισχυρίστηκε ότι η οικονομική κρίση στη χώρα δεν θα εμποδίσει τους εορτασμούς.

Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα