100 χρόνια ελεύθερη και Ελληνική Θεσσαλονίκη. Ένας αιώνας κατά τον οποίο η πόλη μας έζησε όλες τις χαρές και τις δυστυχίες, από πολέμους μέχρι περιόδους δημιουργίας. Και να’μαστε, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης, σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η οικονομική κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα μας έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής μας και αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές δομές της.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη η πόλη μας να επιστρατεύσει όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις ώστε να επενδύσει σε τομείς οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν στην Θεσσαλονίκη ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της και στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους μπορεί να στηριχθεί η πόλη μας για την οικονομική της ανάπτυξη είναι και το λιμάνι της, ένας χώρος συνυφασμένος με την τοπική οικονομική και κοινωνική ζωή. Ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει φροντίσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα τα οποία έχουν θωρακίσει την εταιρεία απέναντι στην οικονομική κρίση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η συνεχή της υψηλή κερδοφορία. Δώσαμε όμως και ιδιαίτερο βάρος στην ανάληψη πρωτοβουλιών και στην πραγματοποίηση επενδύσεων που θα μπορέσουν να τονώσουν την τοπική οικονομία. Η επέκταση του 6ου προβλήτα και η δημιουργία μαρίνας στους χώρους του 1ου προβλήτα, έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί και ξεκινούν εντός των επόμενων δύο μηνών, αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και έσοδα για τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ και μετά το πέρας της κατασκευής του θα υπάρξει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό για την λειτουργία τους.

Η κρουαζιέρα είναι ένα ακόμη πεδίο στο οποίο ο ΟΛΘ έχει επενδύσει αρκετά με στόχο να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία μας αυτή βρήκε ανταπόκριση και από τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι υποστηρίζουν με θέρμη τις ενέργειες που αναλαμβάνει ο οργανισμός προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα αποτελέσματα είναι ήδη θετικά καθώς το 2011 υπήρξε αύξηση των τουριστών κρουαζιέρας εξωτερικού, ενώ οι επόμενες χρονιές αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερες. Η Θεσσαλονίκη μας διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να την καταστήσουν ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Είναι μία πόλη με ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς αλλά και με αξιόλογες υποδομές γεγονός που δίνει την δυνατότητα ανάπτυξης και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός και ο συνεδριακός.

Η πόλη μας μπορεί και πρέπει να μπει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η συνεργασία. Η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων, των φορέων, των οργανισμών, ακόμη και των πολιτών. Είναι η ώρα όπου ο καθένας από το δικό του μετερίζι θα συμβάλει όπως μπορεί για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, στηριζόμενος στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της πόλης μας.

Του Στέλιου Αγγελούδη

* Ο Στέλιος Αγγελούδης είναι πρόεδρος και διεθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε.

Πηγή: parallaximag.gr