ΝΑΤΟ και ΗΠΑ πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους «γιατί η εποχή που υπαγόρευαν τους όρους τους στον κόσμο..έχει περάσει», τόνισε ο Ιρανός πρόεδρος σε συνέδριο στο Τατζικιστάν. Εξαπολύοντας μια δριμεία επίθεση εντυπώσεων κατά των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας και συγκεκριμένα κατά της πολιτικής τους στο Αφγανιστάν, ο Ahmadinejad τόνισε ότι είναι καλύτερο να «σέβεσαι τα έθνη από το να τα φοβίζεις και να αποικίζεις […] αυτοί που δεν μαθαίνουν από τα λάθη στην ιστορία, θα τιμωρηθούν».

Στις 23 Ιανουαρίου, η ΕΕ αποφάσισε την άμεση απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν, σε μια προσπάθεια να ασκήσει περαιτέρω πίεση προς την Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, λόγω της αυξημένης εξάρτησης αρκετών κρατών της ΕΕ από το ιρανικό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δόθηκε περίοδος χάριτος στα τρέχοντας συμβόλαια παροχής πετρελαίου μέχρι και την 1η Ιουλίου του 2012.

Η κίνηση επιβολής κυρώσεων της ΕΕ χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ με τον αμερικανό πρόεδρο Barack Obama να λέει: «Αυτές οι κυρώσεις δείχνουν για ακόμη μια φορά την ενότητα της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής που παρουσιάζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Οι πιέσεις ΕΕ και ΗΠΑ ανάγκασαν τον διαπραγματευτής του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα Saeed Jalili να αποστείλει επιστολή προς την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Catherine Ashton, στην οποία ζητούσε την συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η Ashton δέχθηκε τον περασμένο μήνα την πρόσκληση και θα εκπροσωπήσει τους «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) στις συνομιλίες με το Ιράν σε τόπο και χρόνο που δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις αναφορικά με τις προθέσεις του Ιράν και πολλοί φοβούνται «ότι θέλει να αγοράσει χρόνο».

Αποχώρησε η αμερικανική αντιπροσωπεία

Σύμφωνα με το Reuters, η αμερικανική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την αίθουσα του συνεδρίου όταν ανέβηκε στο βήμα ο Ahmadinejad και επέστρεψε όταν τελείωσε την ομιλία του.

Ο ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι οι σχέσεις της Δύσης με το Πακιστάν θα επιδεινωθούν σύντομα, ενώ υπογράμμισε ότι ο κύριος λόγος για τις δυσκολίες αυτού του κόσμου είναι η πολιτική των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που έχει ως στόχο την «αναβίωση της αποικιοκρατίας».

Κάλεσε επίσης τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν καθώς «μπορεί πλέον μόνο να διευθετήσει τις υποθέσεις του», ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «ενεπλάκησαν στο Αφγανιστάν με το πρόσχημα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και με το ίδιο πρόσχημα τώρα, περικυκλώνουν την Ινδία, τη Ρωσία και την Κίνα».

Ιστορικό

Το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τουOPEC, πωλεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου στην Κίνα, την Ινδία, το Ν. Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία. Ωστόσο η Τουρκία, η Ν Αφρική και η Σρι Λάνκα εξαρτώνται πιο πολύ από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικέςκυρώσεις ήδη απαγορεύουν εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

Το Ιράν παράγει περίπου 3.5εκ βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου.

Οι 10 πρώτοι αγοραστές ιρανικού αργού πετρελαίου είναι σύμφωνα με το Reuters: Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ιταλία, Ν Κορέα, Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα, Ν Αφρική και Γαλλία. Το Ιράν έχει στη διάθεσή του περίπου 137δις βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, ή σχεδόν 10% των συνολικών αποθεμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία για την παγκόσμια ενέργεια της ΒΡ.

Πηγή: euractiv.gr