Την κατασκευή τριών κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε κάθε μία από τις δέκα Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή συνολικά τριάντα κέντρων, προανήγγειλε στη συνάντηση του με τους περιφερειάρχες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως είπε προωθεί, πριν από τις εκλογές, πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη νομοθέτηση της κατασκευής των κέντρων.

Οι Περιφέρειες έχουν προθεσμία μίας εβδομάδας, για να απαντήσουν αν συμφωνούν με τη δημιουργία των κέντρων, καθώς και να προτείνουν χώρους. Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι τα εξασφαλισμένα κοινοτικά κονδύλια για τα κέντρα κράτησης ανέρχονται σε 250 εκατ. ευρώ για την τριετία 2011 – 2013. Όπως είπε ο υπουργός, από τα νέα κέντρα θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε τη λαθρομετανάστευση στη χώρα μας «εθνικό πρόβλημα» και «βόμβα δημόσιας υγείας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάει άλλο». Αναλυτικά οι δηλώσεις του υπουργού ΕΔΩ .

Στη σύσκεψη είχαν κληθεί να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Γιάννης Σγουρός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης, και οι Γενικοί Γραμματείς Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Πελοποννήσου και οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε αναφέρει ότι «δεχόμαστε κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα μας, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί για μας μονόδρομο. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι γι’ αυτό», σημειώνοντας ότι δεν αναφέρεται σε αυτούς που δικαιούνται προστασίας του ασύλου.

Ο υπουργός είχε τονίσει ότι «σε πρώτη φάση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, προετοιμάζουμε Κέντρα Κλειστής Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, κέντρα που θα αποτελούν ουσιαστικά χώρους προετοιμασίας για την επιστροφή στη χώρα τους».

Πηγή: skai.gr