Στην επιφάνεια της θάλασσας επέστρεψε ο σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Τζέιμς Κάμερον μετά από κατάβαση σχεδόν 11 χλμ στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών, στην Τάφρο των Μαριανών, στο δυτικό Ειρηνικό. Χρειάστηκε πάνω από 2 ώρες για τα φτάσει με το ειδικό υποβρύχιο στον πάτο, όπου παρέμεινε πάνω από τρεις ώρες, κινηματογραφώντας το βυθό.

Πρόκειται για τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 1960. Λίγο πριν από την κατάβασή του, ο σκηνοθέτης του «Τιτανικού» δήλωσε ότι πρόκειται για την εκπλήρωση ενός ονείρου.

Το ειδικό υποβρύχιο που ονομάζεται «Deepsea Challenger» κατασκευάζεται στην Αυστραλία.  Ο Κάμερον εργάστηκε τα τελευταία χρόνια με μία ομάδα μηχανικών για το σχεδιασμό και την κατασκευή του σκάφους, που ζυγίζει 11 τόνους.

Ο ίδιος περιγράφει το σκάφος ως «κάθετη τορπίλη» που μπορεί να κατέβει πολύ γρήγορα στο βυθό.  Το εσωτερικό του μικροσκοπικού σκάφους στο οποίο μπήκε ο Κάμερον είναι κατασκευασμένο από χάλυβα ικανό να αντέξει έως και 1.000 ατμόσφαιρες πίεση που μπορεί να αναπτυχθεί στο βυθό.

Το σκάφος έχει τόσα πολλά φώτα και κάμερες που είναι σαν ένα υποβρύχιο τηλεοπτικό στούντιο. Τα πάντα χειρίζονται από τον Κάμερον, ο οποίος σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ.

Πηγή: skai.gr