Οι άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία που ζουν μόνοι τους διατρέχουν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που ζουν σε οικογένειες, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη. Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το ποσοστό των νοικοκυριών ενός ατόμου στις δυτικές χώρες έχει αυξηθεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με έναν στους τρεις ανθρώπους στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ζουν μόνοι.

Οι κύριοι παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι οι κακές συνθήκες στέγασης για τις γυναίκες και η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης για τους άνδρες. Η μελέτη παρακολούθησε τη χρήση των αντικαταθλιπτικών σε 3.500 Φινλανδούς.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό δημόσια υγεία BioMed Central ήταν 1.695 άνδρες και 1.776 γυναίκες Φιλανδοί σε ηλικία εργασίας, και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 44,6 χρόνια.

Οι ερευνητές τους πήραν συνέντευξη το 2000 και τους ρώτησαν αν ζούσαν μόνοι τους ή με άλλους ανθρώπους. Επίσης συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με την κοινωνική υποστήριξη, το κλίμα εργασίας, την εκπαίδευση, το εισόδημα, την κατάσταση της απασχόλησης και τις συνθήκες στέγασης, τις καπνιστικές συνήθειες, τη χρήση αλκοόλ κ.α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που ζούσαν μόνα αγόρασαν 80% περισσότερα αντικαταθλιπτικά χάπια κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, μεταξύ 2000 και 2008, από εκείνους που δεν ζούσαν μόνοι.

Η Dr. Laura Pulkki-Raback, η οποία ηγήθηκε της έρευνας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας, παρ’ όλα αυτά δήλωσε ότι ο πραγματικός κίνδυνος των προβλημάτων ψυχικής υγείας σε άτομα που ζουν μόνα τους ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερος.

«Αυτό το είδος μελέτης συνήθως υποτιμά τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν αυτοί οι άνθρωποι να πάθουν κατάθλιψη, καθώς αυτή η μερίδα των ανθρώπων είναι πολύ πιθανό να μην ολοκληρώσουν καν τη συνεργασία με τους ερευνητές» σημειώνει.

Της Ελισάβετ Σεργιάδου

Πηγή : skai.gr