Ο σπόρος Chia ή αλλιώς Salvia hispanica L

Ο νέος διατροφικός παροξυσμός ακούει στο όνομα Chia ή αλλιώς Salvia hispanica L. Πρόκειται για ένα σπόρο της οικογένειας της μέντας από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Με περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από έναν σολομό, η Chia είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα και αποτελεί μια ολοκληρωμένη πηγή πρωτεϊνών, ενώ διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες και από τον σπόρο του λιναριού.

”Ο

Πρόκειται όντως για κάτι μοναδικό;

«Όσον αφορά το θρεπτικότητα του σπόρου, μια κουταλιά της chia ισοδυναμεί με ένα smoothie φτιαγμένο από σολομό, σπανάκι και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη», γράφει ο Christopher McDougall στο βιβλίο «Born to run» που κατατάσσεται στη λίστα με τα πιο ευπώλητα βιβλία σε όλο τον κόσμο.

«Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μια τροφή για να πάρω μαζί μου σε ένα ερημονήσι θα διάλεγα σίγουρα την Chia, αν με ενδιέφερε δηλαδή το χτίσιμο των μυών, η μείωση της χοληστερόλης και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων» δηλώνει ο έτερος συγγραφέας του βιβλίου, McDougall.

Παρά το γεγονός ότι η προώθηση του σπόρου στη Δύση είναι πρόσφατη, ο συγκεκριμένος σπόρος καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν την Chia ως βασικό είδος διατροφής. Μάλιστα την εκτιμούσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να την χρησιμοποιούν σε θρησκευτικές τελετές καθώς και για ιατρικούς σκοπούς.

Της  Ελισάβετ Σεργιάδου

Πηγή : skai.gr