Ακόμα μια χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται πλέον επιτυχώς στην Ελλάδα. Ο πανεπιστημιακός ιατρός Χρήστος Γεωργάλας από το Academic Medical Centre του Άμστερνταμ πραγματοποίησε για 1η φορά στην Ελλάδα επέμβαση αφαίρεσης όγκου σε κρανίο ασθενούς ενδοσκοπικά μέσω της ρινικής οδού.

Η πρωτοποριακή μέθοδος δεν απαιτεί ολική νάρκωση και υπόσχεται εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε 2-3 ημέρες!

Ο διεθνούς κύρους πανεπιστημιακός ιατρός Χρήστος Γεωργάλας συνεχίζει μια επιτυχημένη καριέρα στην Ολλανδία, όμως επέστρεψε για λίγο στην πατρίδα προκειμένου να «εισάγει» την επέμβαση αφαίρεσης όγκου στην περιοχή του κρανίου και στην Ελλάδα. Η νέα μέθοδος είναι ασφαλέστερη για τον ασθενή καθώς, αποφεύγεται η επέμβαση ανοιχτού χειρουργείου και οι όποιες επιπτώσεις της.

Η πρώτη του είδους εν Ελλάδι επέμβαση έγινε σε 40χρονο ασθενή στον οποίο είχε διαγνωστεί όγκος στην πίσω βάση του κρανίου. Η επίσημη ιατρική ορολογία του όγκου είναι «χοληστερινικό κοκκίωμα βάσης του λιθοειδούς».

Εννοείται πως ο δρ. Γεωργαλάς δεν δέχθηκε να λάβει αμοιβή από τον ασθενή, ενώ παράλληλα ζήτησε η επέμβαση να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο, πράγμα που όμως δεν κατέστη εφικτό λόγω της έλλειψης του αναγκαίου ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού.

Όπως δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα»:

«Το μόνο από το οποίο δεν πάσχει το ελληνικό σύστημα είναι οι εξαιρετικοί γιατροί. Οι Έλληνες γιατροί εργάζονται πολύ σκληρά, σε συνθήκες εφημεριών παράλογες, για πενταροδεκάρες. Είναι στην πλειονότητά τους αλτρουιστές και ιδεαλιστές και αμαυρώνονται από τους λίγους με τα φακελάκια».

«Έχουμε πολύ ικανούς γιατρούς, αλλά δεν ξέρουν να συνεργάζονται. Το μέλλον όμως είναι στη συνεργασία ειδικοτήτων. Η εποχή του πατερναλιστικού μοντέλου, του γιατρού-παντογνώστη, τελείωσε».

«Καλούμαι να συνεργαστώ με ογκολόγους, νευροχειρουργούς, ενδοκρινολόγους, αναισθησιολόγους, φωνοθεραπευτές. Δεν είμαι -και δεν μπορώ να είμαι- μόνος. Μαθαίνω από τους συναδέλφους μου, τις νοσοκόμες, τους αρρώστους – είναι παραπάνω από αναγκαίο, με κάνει να απολαμβάνω την ιατρική».

Η νέα μέθοδος που ήρθε στην Ελλάδα

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα κι ένα ενδοσκόπιο ο γιατρός αφαίρεσε τον εγκεφαλικό όγκο διαμέσω της μύτης του ασθενούς. Με την κλασική επέμβαση (κρανιοτομή) ο ασθενής θα υποβαλλόταν σε ανοιχτό χειρουργείο με ό,τι κινδύνους συνεπαγόταν αυτό για μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Θα χρειαζόταν επίσης νοσηλεία στη ΜΕΘ και εβδομάδες παραμονής του στο νοσοκομείο, ενώ δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόνιμων βλαβών που θα απαιτούσαν φυσιοθεραπεία για πλήρη αποκατάσταση του ασθενούς. Χάρη όμως στην ενδοσκοπική μέθοδο ο όγκος αφαιρέθηκε πλήρως, η απώλεια όρασης αποκαταστάθηκε άμεσα, ο ασθενής δεν χρειάστηκε νοσηλεία στη ΜΕΘ και πήρε εξιτήριο μέσα σε 48 ώρες. Ο 40χρονος διακεκριμένος πανεπιστημιακός γιατρός αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1994 και έκτοτε η καριέρα του απογειώθηκε στο εξωτερικό.

Ολοκλήρωσε την ειδικότητά του σε νοσοκομεία του Λονδίνου, ενώ το 2001 έγινε μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών και με υποτροφία , μετεκπαιδεύτηκε στην ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων καθώς και στην πλαστική χειρουργική προσώπου στο νοσοκομείο Lariboisiere στο Παρίσι και το Academic Medical Centre του Άμστερνταμ.

Το 2007 κλήθηκε ως πανεπιστημιακός γιατρός Ρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, ένα από τα πλέον καταξιωμένα κέντρα ρινολογίας παγκοσμίως. Το ίδιο έτος ίδρυσε -και έκτοτε διευθύνει- το πρώτο και μοναδικό στη χώρα Κέντρο Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Βάσης Κρανίου (www.endoskull.n).

Το ESA (endoscopic skull base Amsterdam) αποτελεί ένα μοντέρνο καινοτόμο τμήμα του Academic Medical Centre αφοσιωμένο στην υψηλών προδιαγραφών προσφορά σε ασθενείς με παθολογίες στη βάση του κρανίου.

Ο δρ. Γεωργάλας έχει εκλεγεί αντιπρόσωπος της Ολλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ρινολογική Εταιρεία, το ανώτατο επιστημονικό όργανο των ΩΡΛ, γεγονός που τον χαροποιεί και τον προβληματίζει παράλληλα, καθώς αναρωτιέται για το αν οι ευκαιρίες που του δόθηκαν στην Ολλανδία και για τις οποίες δούλεψε σκληρά θα εξακολουθήσουν να του δίνονται και στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας γιατρός μετά τη διακεκριμένη πορεία στο εξωτερικό, σκέφτεται πια την επιστροφή στην πατρίδα, όχι μόνο γιατί το είχε υποσχεθεί στον εαυτό του όταν έφυγε για την ειδικότητά του στη Βρετανία αλλά και διότι δηλώνει πως στη δύσκολή αυτή φάση που όλοι θέλουν να φύγουν, πρέπει κανείς να βοηθήσει τη χώρα προσφέροντας το μέγιστο δυνατό:

«Οπως δεν εγκαταλείπουμε τους φίλους μας στα δύσκολα, αλλά τους στηρίζουμε, έτσι αντιλαμβάνομαι τη σχέση μου με την πατρίδα τώρα. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή οφείλουμε να προσφέρουμε όχι απλώς ό,τι μπορούμε, αλλά το μέγιστο».

«Είναι μια εποχή όπου πολλά πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα και πιστεύω ότι διά πυρός και σιδήρου θα γίνει ένα νέο ξεκίνημα. Ούτε άλλα αυτομαστιγώματα ούτε σενάρια συνωμοσίας ότι για τα πάντα φταίνε οι άλλοι: υπάρχει πάντα ο μέσος δρόμος, ο δρόμος της δημιουργίας».

Πηγή : goodnews.gr