Με την πίεση στην ευρωζώνη να υποχωρεί, Ευρώπη και ΗΠΑ τείνουν ολοένα και περισσότερο να ενισχύσουν την συνεργασία τους προκειμένου να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην παγκόσμια οικονομία. «Tα παλιά παιδιά πρέπει να θυμίσουν ότι ακόμα μπορούν να βρίσκονται στον χώρο των επιχειρήσεων», είπε ο πρέσβης της ΕΕ, Washington João Valede Almeida, σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η κατάσταση της διατλαντικής οικονομίας έχει υποστεί το πλήγμα της κρίσης του ευρώ, αλλά παραμένει ο μεγαλύτερος και πλουσιότερος στον κόσμο, με πάνω από 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους αξίας και 41% σε όρους αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα (22 Μαρτίου).

«Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εμπορική αρτηρία στον κόσμο από την διατλαντική οικονομία», δήλωσε ο Joseph Quinlan,συντάκτης της έκθεσης του δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Η υγεία της αρτηρίας αυτής, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η διατλαντική οικονομία παράγει γύρω στα € 3,8 τρις (5 τρισεκατομμύρια δολάρια) στις εμπορικές πωλήσεις το χρόνο και απασχολεί μέχρι 15 εκατομμύρια εργαζόμενους σε «onshored» θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις : οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη φτάνουν τα $ 200 δισ. ευρώ για το 2011 (€ 152 δις). Αντίθετα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επένδυσαν 40 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα μεταξύ του 2000 και του 2011, τοποθετώντας την Κίνα ως τον 14ο προορισμό για τις Αμερικανικές άμεσες ξένες επενδύσεις, αφήνοντας πίσω το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

«Η κρίση στην Ευρωζώνη και η οικονομική επιβράδυνση της Ευρώπης δεν έχουν επηρεάσει μόνο την διατλαντική οικονομία, αλλά επίσης είναι ένα αρκετά μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε ο Quinlan, τονίζοντας ότι η κρίση μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την πρόοδο στις διατλαντικές σχέσεις

«Ο διατλαντικός γάμος χρειάζεται μια σπίθα», είπε.

Υπάρχει μια αυξανόμενη δυναμική για την αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης με μια διεξοδική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών. Οι επιχειρήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ οι είναι θετικές για την προοπτική επίτευξης μιας συμφωνίας εντός δύο ετών. Ο Επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Karel De Gucht, δήλωσε μια ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από το τέλος του 2013.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την εξάλειψη όλων των δασμών που επηρεάζουν το διατλαντικό εμπόριο», είπε ο De Gucht. Οι δασμοί είναι σημαντικοί, αλλά είναι πολύ λιγότερο σημαντικοί από τα ρυθμιστικά εμπόδια στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Οι επιχειρηματίες στοιχηματίζουν στην πρόσφατη αυτή υψηλού επιπέδου ομάδα εργασίας για την απασχόληση και την ανάπτυξη που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ τον Νοέμβριο, και προετοιμάζει το έδαφος για εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Μια διεξοδική συμφωνία

Οι αμερικανικές εταιρείες αρέσκονται σ’ ένα νομικό σύμφωνο που θα γίνει πρότυπο για την «επόμενη γενιά» των οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών. Το νέο αυτό εργαλείο – η Διατλαντική Συμφωνία Οικονομικής Ανάπτυξης (Tega) – θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ευρύτερη, με έμφαση σε ζητήματα που είναι προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών, των αγροτών, των εργαζομένων και των καταναλωτών.

«Μαζί θα θέσουμε τα πρότυπα και τους κανόνες της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Vale de Almeida, αναφερόμενος και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, στην νανοτεχνολογία και στην αξιοποίηση της ψηφιακής οικονομίας. Επίσης, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας και των εμπορικών συστημάτων, την ενεργειακή ασφάλεια και την κλιματική αλλαγή.

Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να πάμε για συμφωνία ανά τομέα, και όταν μάλιστα μερικά συμπίπτουν. Ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ ακολουθούν την ίδια τακτική: την ανάπτυξη, την απασχόληση και την καινοτομία, είπε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα πρέπει να επιταχύνουμε την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Christian Morales από την Intel, προσθέτοντας ότι η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Ευρώπη 2020 θα πρέπει να παραδοθεί πριν την προβλεπόμενη προθεσμία της.

Παρά την ώθηση στις διατλαντικές σχέσεις, ο Quinlan πιστεύει ότι είναι μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι μια τέτοια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί εντός δύο ετών, δεδομένου ότι οι φετινές εκλογές στις ΗΠΑ θα καθυστερήσουν τη λήψη αποφάσεων στην Ουάσιγκτον.

Εάν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν, θα ήταν ένα πρώτο μήνυμα ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι ενωμένες. «Θα είναι ένα είδος αφύπνισης για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο Quinlan, προσθέτοντας ότι άλλες αναδυόμενες οικονομίες δεν θα μπορέσουν να σταθούν ως υπερατλαντικοί εταίροι», ο ένας απέναντι στον άλλο.

Πηγή: euractiv.gr