Διαστημικό Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς (ATV) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) εκτοξεύτηκε επιτυχώς σήμερα, 23 Μαρτίου, λίγο μετά τις 6 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Η εκτόξευση έγινε από το διαστημοδρόμιο του Κουρού, στη γαλλική Γουινέα, με την βοήθεια ενός πυραύλου Ariane 5. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες έως τώρα επιτυχίες του ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος.

Προορισμός του οχήματος, που φέρει το όνομα Edoardo Amaldi προς τιμήν του περίφημου ιταλού φυσικού, είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), όπου μεταφέρει αναγκαίες προμήθειες αέρα, τροφίμων, νερού και καυσίμων. Το σκάφος, που έχει συνολική μάζα 6,5 τόνους, μεταφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα ξηρού φορτίου που έχει σταλεί στον Σταθμό.

Το ATV θα μείνει «αγκυροβολημένο» στον ISS μέχρι το Σεπτέμβριο, προκειμένου να τον ωθήσει σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αντισταθμιστεί η κίνηση του Σταθμού προς τη Γη, που προκαλείται λόγω της βαρυτικής έλξης που ασκείται από την εναπομένουσα ατμόσφαιρα στην παρούσα θέση του.

Το Edoardo Amaldi είναι το τρίτο ευρωπαϊκό ATV που εκτοξεύεται επιτυχώς προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έπειτα από αποστολές που έγιναν το 2008 και 2011. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο αποστολές, το 2013 και 2014.

Η σημερινή εκτόξευση αποτελεί μόνο μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος που έχει στεφθεί με αρκετές επιτυχίες κατά τους τελευταίους έξι μήνες. Πέρα από τα ATV και τους πυραύλους Ariane, η ESA έχει εισάγει ακόμα δύο πυραυλικά συστήματα εκτόξευσης, μία παραλλαγμένη εκδοχή του ρωσικού Soyuz, που θα χρησιμοποιηθεί για δορυφόρους πλοήγησης και επιστημονικά φορτία, και το μοντέλο Vega, που είναι κατάλληλο για τα μικρότερα φορτία.

Για βίντεο της εκτόξευσης δείτε εδώ.

Πηγή: skai.gr