Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα βελτιωνόταν η κατάσταση της χώρας με την επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild, o Μάριο Ντράγκι απορρίπτει το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την ζώνη του κοινού νομίσματος. «Μια έξοδος από το ευρώ συνοδευόμενη από τη δυνατότητα υποτίμησης ενός εθνικού νομίσματος δεν θα βελτίωνε την κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει επίσης ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν θα μείωνε την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη της οικονομίας. «Από την άλλη πλευρά θα είχαμε υψηλό πληθωρισμό και αστάθεια ως συνέπειες της εξόδου από την ευρωζώνη και στο προβλεπτό μέλλον δεν θα δάνειζε κανείς τα αναγκαία χρήματα στην Ελλάδα», προσθέτει.

Νωρίς για ευρωομόλογα

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε επίσης κατά της μετατροπής της Ευρώπης σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων. «Εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων η ευρωζώνη δεν επιτρέπεται να μεταβληθεί σε ένωση μεταφοράς κεφαλαίων, στην οποία μία ή δύο χώρες θα πληρώνουν και οι υπόλοιπες θα ξοδεύουν και η όλη υπόθεση θα χρηματοδοτείται από κοινά ευρωομόλογα», τονίζει ο κ. Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια, διευκρίνισε ο κεντρικός τραπεζίτης «είναι πού νωρίς ακόμη για την εισαγωγή ευρωομολόγων».

Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι «για την υπέρβαση της κρίσης η Ελλάδα χρειάζεται σταθερές πολιτικές συνθήκες». Οι Έλληνες κατάφεραν να περάσουν από τη βουλή πολλές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Εάν τις υλοποιήσουν η χώρα θα έχει την ευκαιρία να βγει από το καθοδικό σπιράλ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Πηγή: skai.gr