Η άνοδος των απανταχού χακτιβιστών (hacktivists), με μπροστάρηδες την χαλαρά οργανωμένη κολεκτίβα των Anonymous, αποτελεί τη «μεγαλύτερη και σημαντικότερη αλλαγή» στον σκοτεινό κόσμο των διαδικτυακών επιθέσεων, σύμφωνα με τη σχετική ετήσια έρευνα της εταιρίας τηλεπικοινωνιών Verizon.

Κατά το 2011 ερευνήθηκαν 855 επιβεβαιωμένα περιστατικά παραβίασης δεδομένων (data breaches), που κατέληξαν στην έκθεση 176 εκατομμυρίων αρχείων (records). Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια απώλεια δεδομένων κατά τα οκτώ χρόνια που διενεργείται η συγκεκριμένη μελέτη. Επιθέσεις εντοπίστηκαν σε 36 διαφορετικές χώρες, αριθμό που συνιστά ρεκόρ.

Παρά το γεγονός ότι εξακριβωμένοι χακτιβιστές ήταν υπεύθυνοι μονάχα για 2% των εξωτερικών επιθέσεων, κατόρθωσαν να παραβιάσουν το 58% των 176 εκατομμυρίων δεδομένων που κλάπηκαν! Το δυσθεώρητο μέγεθος αυτής της επιτυχίας γίνεται αντιληπτό εάν αναλογιστούμε πως ενώ, αντίθετα, το 83% των επιθέσεων οφειλόταν σε οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που επιδίωκαν υλικό κέρδος, οι εγκληματίες απέσπασαν μόλις το 35% του συνόλου των κλοπιμαίων.

Αυτό στοιχειοθετεί πρωτοφανή εξέλιξη, καθώς σε προηγούμενες δημοσιεύσεις της Verizon καμία απώλεια δεν είχε αποδοθεί σε τέτοιους ακτιβιστές-εισβολείς. Οι επιτυχίες των χακτιβιστών μάλιστα πιθανώς να υποδεικνύουν μία επικίνδυνη αλλαγή, καθώς «αυτές οι ομάδες δεν ακολούθησαν τις λογικές γραμμές του ποιος έχει χρήματα και/ή πολύτιμες πληροφορίες» επισημαίνει η έρευνα, προσθέτοντας: «εχθροί είναι ακόμα πιο τρομακτικοί όταν δεν μπορείς να προβλέψεις τη συμπεριφορά τους».

Συνέπεια αυτής της μη συμβατικής συμπεριφοράς είναι ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να στοχοποιηθεί λόγω της απρόβλεπτης επιλογής στόχων από μέρους των ακτιβιστών, δεν είναι μόνο οι πλουσιότεροι οργανισμοί και εταιρίες που οφείλουν να φοβούνται.

Συνοπτικά, το 98% των επιθέσεων εκτελέστηκε από έξωθεν αυτουργούς και το 81% περιελάμβαναν μία μορφή χάκινγκ. Αξιοπρόσεκτη είναι η εκτίμηση πως το 79% των θυμάτων ήταν ευκαιριακοί στόχοι ενώ το 96% των εισβολών «δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολες», γεγονός που καταδεικνύει ότι η λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων μπορεί να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις.

Η μελέτη συντάχθηκε με τη βοήθεια της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, της ειδικής μονάδας της Σκότλαντ Γιάρντ και άλλων τριών υπηρεσιών δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε Ολλανδία, Αυστραλία και Ιρλανδία.

Πηγή : skai.gr