Ο Παναθηναϊκός είχε την ψυχραιμία να «γυρίσει» το παιχνίδι, να το στείλει στην παράταση (83-83 κ.α.) και εκεί να… αυτοκτονήσει. Η Μακάμπι νίκησε με 94-92 στο κατάμεστο -με 20.000 φιλάθλους των «πρασίνων»- ΟΑΚΑ, και ισοφαρίζοντας σε 1-1 έκανε το «break» στον δεύτερο προημιτελικό της Ευρωλίγκα. Παρά τις προσπάθειες του «ψυχωμένου» Κώστα Καϊμακόγλου και του ψύχραιμου Μάικ Μπατίστ και στο έξτρα πεντάλεπτο, τα λάθη και η νευρικότητα, στοίχισαν στην ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Πλέον, το πλεονέκτημα της έδρας μεταφέρθηκε στην «παρέα» του εκπληκτικού -απόψε- Γιογκέβ Οχαγιόν και του -έτερου «δήμιου» των «πρασίνων»- Λάνγκφορντ και πλέον περιμένει τον Πρωταθλητή Ευρώπης την Τρίτη (27/3, 21:45) στο Τελ Αβίβ για την τρίτη αναμέτρηση τους.

Τρίποντο… ξεκίνημα

Με τους ψηλούς της -Χέντριξ και Ελιγιάχου- να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι, η Μακάμπι ακολουθούσε κατά πόδας στο σκορ τον Παναθηναϊκό (4-4, 3΄). Με τον Μάριτς να έχει καλή παρουσία μέσα στη ρακέτα και τον Διαμαντίδη να καθοδηγεί το παιχνίδι από την περιφέρεια και τον Σμιθ να τον ακολουθεί, οι «πράσινοι» κατάφερναν να έχουν το πάνω χέρι (11-6, 5΄). Οι αντίπαλοι τους έδειχναν αποφασισμένοι να εκματελλευθούν όλα τα ατού τους σήμερα και σκόραραν και από μέση απόσταση. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοφαρίσουν σε 13-13 (7΄). Παρόλα αυτά, με τη συμβολή και των Τσαρτσαρή και Μπατίστ, οι παίκτες του Ομπράντοβιτς είχαν αρχίσει να προκαλούν φθορά στην αντίπαλη φροντ λάιν και οι Χέντριξ και Σχορτσιανίτης μετρούσαν ήδη δύο φάουλ. Την ώρα που ο Σέρβος κόουτς τους φώναζε να εκματελλευθούν τα φάουλ που έχουν να δώσουν, ο Τζέιμς πήρε τη θέση του «Σόφο» και πρόσεφερε βοήθειες (18-17, 9΄). Σαάτο και Τσαρτσαρής όμως, με τον τελευταίο να «βομβαρδίζει» από τα 6.75 πήγαν την ομάδα τους στο 24-20 του πρώτου δεκαλέπτου.

Το παράπονο του «Ζοτς» ήταν ότι οι παίκτες του είχαν αφήσει την… καρδιά της άμυνας τους ορθάνοιχτη και οι Ισραηλινοί έμπαιναν στη ρακέτα τους και πετύχαιναν εύκολα καλάθια. Στο μεταξύ, τη θέση του Διαμαντίδη είχε πάρει ο Καλάθης, ο οποίος έκανε 6/10 τα τρίποντα των Πρωταθλητών Ευρώπης και ο Λόγκαν είχε αρχίσει να τους δίνει επιπλέον ενέργεια και παράλληλα και τη μεγαλύτερη αποψινή διαφορά τους (29-22, 12΄). Έτσι, ο Παπαλουκάς -που αποδοκιμάστηκε και απόψε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού- ξαναπήγε στον πάγκο, ενώ στην αντίπερα όχθη επέστρεψε ο Διαμαντίδης και μαζί του μπήκε και ο Βουγιούκας. Με τον πρώτο να τροφοδοτεί τον δεύτερο, η διαφορά συντηρούταν (31-24), παρά τις προσπάθειες του Οχαγιόν και τον εκνευρισμό του Λάνγκφορντ. Ο Μάριτς μπήκε ξανά στο παρκέ για να φορτώσει με νέα φάουλ τους προσωπικούς αντιπάλους του. Πάντως, Μπλου και «Σόφο» κοίταζαν να ροκανίσουν τη διαφορά και ο Σμιθ ολοκλήρωσε το σερί 6-0 της Μακάμπι (31-30, 15΄). Εκεί… μίλησε ο Γιασικεβίτσιους με δύο τρίποντα (36-34, 16΄), αλλά αυτό που ανησυχούσε τον Ομπράντοβιτς ήταν η «άνοδος» του Σχορτσιανίτη (πουτ είχε πλέον απέναντι του τον Μπατίστ) και οι διεισδύσεις του Λάνγκφορντ. Δύο άστοχα τρίποντα του Διαμαντίδη, έδωσαν τη δυνατότητα στην «ομάδα του λαού» να προσπεράσει για πρώτη φορά στο ματς (38-39, 18΄), χάρη στον Οχαγιόν, στα καλά ποσοστά της στα δίποντα (61% έναντι 46% του Παναθηναϊκού) και στην υπεροχή της στα ριμπάουντ (17 έναντι 12). Ο Καϊμακόγλου επιστρατεύτηκε και με 5 προσωπικούς πόντους του και καλή συνεργασία με τον «Σάρας», συν την πίεση του Διαμαντίδη, βοήθησε τους «πράσινους» να πάνε στα αποδυτήρια προηγούμενοι στο σκορ, έστω και με 43-41.

Η άμυνα και ο Οχαγιόν

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήταν σκεπτικός, βλέποντας την ομάδα του να αντιμετωπίζει αμυντικά προβλήματα και επιθετικά να κρατιέται κυρίως χάρη στα μακρινά σουτ. Όλα αυτά τους τα εξήγησε στα αποδυτήρια. Πάντως, το… θρίλερ συνεχίστηκε και σητν επανάληψη (45-46, 22΄).μπορεί οι «πράσινοι» να πήραν το 4ο φάουλ του «Σόφο» και ο Καϊμακόγλου να έκανε καλό παιχνίδι, να έπαιρνε πρωτοβουλίες και να έβαζε τη μπάλα στο καλάθι (52-50, 25΄), αλλά το πρόβλημα άκουγε στο όνομα «Οχαγιόν». Ο Ισραηλινός γκαρντ εξακολουθούσε να οργανώνει πολύ καλά τη Μακάμπι, να της δίνει ρυθμό και να σκοράρει κιόλας (54-58, 28΄). Το «τριφύλλι» είχε αγχωθεί, τα πόδια των παικτών έμοιαζαν βαριά πλέον και οι περιφεριακοί του δεν έβρισκαν τον τρόπο να βοηθήσουν πλέον. Με τη διαφορά να πηγαίνει στο +7 (54-61) ο «Ζοτς» κάλεσε τάιμ άουτ για να ηρεμήσει τους παίκτες του. Τούς ζήτησε να συγκεντρωθοούν για να ξαναβρούν το ρυθμό τους, ενώ ο Γιογκέβ Οχαγιόν κάθισε στον πάγκο με 3 φάουλ και με τον Διαμαντίδη να οργανώνει και τον Τσαρτσαρή να βοηθά πλέον στην επίθεση, μη αφήνοντας μόνο του τον Καϊμακόγλου, μείωσαν στους 3 πόντους (58-61) στη λήξη της τρίτης περιόδου.

Ψυχωμένοι οι «πράσινοι»

Η ζώνη της Μακάμπι συνέχισε να προκαλεί προβλήματα στον Παναθηναϊκό και δη στον αρχηγό του, ο οποίος πέραν του ότι έχανε σουτ, έκανε και λάθη. Την ίδια ώρα, ο Λάνγκφορντ έβρισκε διαδρόμους και ο Σμιθ μακρινά σουτ και οι δυο τους ανέβασαν ξανά το δείκτη του σκορ. Για πρώτη φορά η διαφορά πήγε στο +10 για τους παίκτες του Μπλατ (58-68, 32΄). Χρονικά περιθώρια υπήρχαν μεν, η αποστολή των παικτών του Ομπράντοβιτς ήταν δύσκολη δε. Με τον Διαμαντίδη εκτός ρυθμού, δε γινόταν τίποτα, όταν ουδείς άλλος δε βοηθούσε στην περιφέρεια. Ο «Μήτσος» σκόραρε τρίποντο, μετά από 29 λεπτά αφλογιστίας (61-68). Ο Σοφοκλής «απάντησε» κατευθείαν, αλλά ο Τσαρτσαρής κέρδισε το 5ο φάουλ του «γίγαντα» της Μακάμπι και τον έστειλε στον πάγκο. Στο μεταξύ, ο αρχηγός είχε αρχίσει να… ανεβαίνει και να προσπαθεί -με δεύτερο σερί τρίποντο- να γυρίσει το ματς (64-70, 33΄), την ώρα που ο «Ζοτς» ζητούσε προσοχή στα ριμπάουντ (η Μακάμπι είχε 31 και οι «πράσινοι 22) και πιεστική άμυνα. Ο Οχαγιόν είχε επιστρέψει δριμύτερος, φιλοδώρισε με ένα τρίποντο τον Παναθηναϊκό (64-73, 35΄), αλλά έκανε και το 4ο φάουλ του. με τα τρίποντα για οδηγό τους, οι «πράσινοι» άρχισαν να βρίσκουν τον τρόπο να μειώσουν. Αυτή τη φορά ήταν ο «Σάρας» που ευστόχησε (67-75) και μετά ο Καϊμακόγλου (70-75, 36΄). Ο διεθνής φόργουορντ μέσα σε 9΄ είχε φτάσει τους 17 πόντους. στο ματς μπήκε ξανά ο Παπαλουκάς, αντικαθιστώντας τον Οχαγιόν, για να τα «ακούσει» πάλι από την εξέδρα. Ο Γιασικεβίτσιους είχε «αφηνιάσει» κι αυτός και με νέο τρίποντο έκανε το 73-76. Οι «πράσινοι» είχαν βρει ρυθμό. Πίεζαν στην άμυνα, έτρεχαν στην επίθεση και με 5 τρίποντα σε 7΄ είχαν ξεσηκώσει τους φιλάθλους τους. Ο Σάτο με μια βολή έκανε το 75-76 (37΄), αλλά ο Παπαλουκάς πέτυχε ένα κρίσιμο δίποντο (75-78). Ο «Σάρας»…. ξαναχτύπησε (77-78, 38΄) και ο έμπειρος «Τεό» ακολούθησε (77-80). Ένα φάουλ του έστειλε τον ψύχραιμο Μπατίστ στις βολές για να μειώσει στον πόντο και να κάνει νόημα στον κόσμο να ανεβάσει τους ρυθμούς του (79-80, 1:34΄΄). Ο Αμερικανός έκανε φάουλ στον Παπαλουκά στην επόμενη φάση και εκείνος με 1/2 βολές έκανε το 79-81 (1:21΄΄΄). Ο Μάικ ήταν εκείνος που ισοφάρισε όμως μετά από πάσα του Διαμαντίδη (81-81, 1΄:10΄΄). Ο Μπλου δε δίστασε και έκανε το 81-83 (39΄) και ο Παπαλουκάς υποχρέωσε τον Μπατίστ να κάνει βήματα. Ένα κόψιμο του Διαμαντίδη στον Λάνγκφορντ έδωσε νέα επίθεση στους «πράσινους» και ο Καϊμακόγλου κέρδισε φάουλ από τον Σμιθ στα 13΄΄. Ο εκπληκτικός -σήμερα- φόργουορντ ισοφάρισε σε 83-83 με 2/2 βολές, αλλά η τελευταία επίθεση ήταν των Ισραηλινών. Ο Ομπράντοβιτς κάλεσε τάιμ άουτ και ζήτησε άμυνα. Η μπάλα πήγε στον Λάνγκφορντ, ο οποίος σούταρε εκπρόθεσμα -μετά την καλή άμυνα των Διαμαντίδη – Σμιθ- το επιβεβαίωσαν και οι διαιτητές με το instant replay και το ματς πήγε στην παράταση.

Αυτοκτόνησε…

Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου ήταν εκείνοι που συνέχισαν να «κρατάνε» τον Παναθηναϊκό (86-85) και ο Μπατίστ εξακολούθης ενα έχει την απαιτούμενη ψυχραιμία και ευστοχία (88-85, 42΄). Ο Οχαγιόν ήθελε να κάνει περαιτέρω ζημιά, αλλά η άμυνα των «πρασίνων» είχε βελτιωθεί αισθητά. Ο Λάνγκφορντ προσπαθούσε και κερδίζοντας φάουλ έκανε το 88-87. Ο Μπατίστ δεν καταλάβαινε τίποτα (90-89), με τον Οχαγιόν να «απαντά» (90-90, 43:20΄΄) και τον Μπατίστ να αναταπαντά (92-90, 44΄). Μια καλή άμυνα δεν έσωσε το πράγμα, καθώς ακολούθησε μια χαμένη επίθεση και ένα τρίποντο του Μπλου (92-93, 29΄΄) και τον Ομπράντοβιτς να ορύεται για την άμυνα των παικτών του πάνω του. Άλλη μια βιαστική και χαμένη επίθεση για τους «πράσινους», τον έκανε έξω φρενών εκ νέου. Με μια βολή του ο Λάνγκφορντ έγραψε το τελικό 92-94, καθώς στην επόμενη επίθεση ο Γιασικεβίτσιους αστόχησε, παραπονούμενος για φάουλ.

Τα δεκάλεπτα: 24-20, 43-41, 58-61, 83-83, 92-94.

Πηγή: novasports.gr